Hopp til innhold

UDP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

User Datagram Protocol (UDP) er en minimal meldingsorientert nettverksprotokoll for forbindelsesløs overføring av informasjon, og opererer på transportlaget i OSI-modellen for datanett.

UDP tilbyr et veldig enkelt grensesnitt mellom nettverkslaget og applikasjonslaget i TCP/IP-modellen. UDP gir ingen garantier for at en melding (pakke) skal bli levert og ingen tilstand om UDP-meldinger lagres hos avsender etter at meldinga er sendt ut på nettverket. UDP legger kun til applikasjonsmultipleksing og sjekksumming av data på toppen av en IP-pakke.

UDP-hodet (header) består av kun 4 felt som vist i figuren til høyre. To av disse felta er valgfrie. Source Port, kildeport og Destination Port, destinasjonsport er begge på 16-bit og identifiserer sender- og mottakerprosessene. Siden UDP er tilstandsløs og en sender ikke nødvendigvis krever noe svar så er det valgfritt om senderporten fylles ut. Hvis feltet ikke benyttes bør det settes til 0. Etter portfelta følger UDP Length feltet som spesifiserer den totale lengda på UDP-pakka (inkludert hodet) i antall 8-bit tegn. Minimum lengde er på 8 tegn og omfatter kun UDP-hodet uten noe nyttelast. Det siste feltet i UDP-hodet, UDP Checksum er en 16-bit sjekksum som dekker hodet og nyttelasta. Sjekksummen er også valgfri, men nesten alltid brukt i praksis.

Oversikt over de ulike felta i UDP hodet
Oversikt over de ulike felta i UDP hodet

Siden UDP ikke tilbyr pålitelighet så må applikasjoner som benytter protokollen akseptere litt tap, feil eller duplisering. Noen applikasjoner som Trivial File Transfer Protocol kan implementere enkle mekanismer for å oppnå pålitlighet i applikasjonslaget etter behov. Som regel krever ikke applikasjoner som benytter UDP pålitlighet og kan i noen tilfeller forstyrres av det (uforutsigbar forsinkelse). Eksempler på applikasjoner som ofte benytter UDP er multimediastrømmer, sanntidsspill og IP-telefoni. Hvis en applikasjon krever høy grad av pålitlighet så kan en protokoll som TCP benyttes i stedet.

UDP har ingen innebygd funksjonalitet for å unngå og kontrollere metning, så enheter i nettverket implementerer gjerne mekanismer for å kontrollere UDP-trafikk for å unngå overbelastning. Dette kan gjøres i enheter som rutere ved hjelp ulike pakke-køer og pakkekastings-teknikker. DCCP er en alternativ transportlagsprotokoll som har blitt utvikla som en erstatning for UDP, som beholder mange av egenskapene, men implementerer metningskontroll.

Selv om UDP-trafikk ofte står for noen få prosent av nettverkstrafikken så bruker flere viktige applikasjoner protokollen. Blant annet DNS, SNMP, DHCP og RIP.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]