VOEC-ordningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

VOEC-ordningen (VAT On E-Commerce; direkte oversatt merverdiavgift på netthandel) er en ordning hvor utenlandske nettbutikker krever inn norsk merverdiavgift fra privatpersoner som handler i utenlandske nettbutikker. For å at VOEC skal kunne benyttes må Nettbutikken må være registrert hos den norske skatteetaten. Kunden betaler dermed merverdiavgift på lik linje som om de hadde handlet hos en norsk bedrift, men slipper å bli ilagt fortollingsgebyr fra fraktselskapet.

Dersom man handler fra en utenlandsk netbutikk som ikke er en del av VOEC-ordningen må merverdiavgift fremdeles betales, men kunden vil da i tillegg bli ilagt et fortollingsgebyr fra fraktselskapet.

Ordningen er hjemlet i EU-direktivet 2002/38/EC fra 7. mai 2002.[1]

Tidligere ordninger[rediger | rediger kilde]

«200-kronersgrensen» var en beløpsgrense for momsfri import til Norge som eksisterte fra 2001[2] til og med 2014. Det var da kun varens verdi som ble lagt til grunn, og fraktkostnadene ble altså ikke tatt med i utregningen av summen.

«350-kronersgrensen» ble innført fra og med 1. januar 2015[3][4] som ny beløpsgrense for momsfri import til Norge. Da ble både varens verdi og eventuelle fraktkostnader tatt med i utregningen av summen. Dette gav en skattemessig fordel ved sending av varer fra land med billig eller gratis frakt, og særlig mange asiatiske nettbutikker kunne tilby gratis frakt grunnet gunstige postavtaler.[5][6][7] 350-kronersgrensen varte til og med 2019 (for næringsmidler) og til 1. april 2020 (for resterende varer).

Fra 2020 ble VOEC-ordningen innført, og avgiftsfritaket for varesendinger fra utlandet med lav verdi ble fjernet. Dette betyr at det ved import igjen må betales merverdiavgift uansett beløp, på lik linje som for handel hos norske bedrifter. VOEC ble innført i Norge fra 1. januar for næringsmidler, og fra 1. april 2020 for øvrige varer.[8]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]