Nestor Makhno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nestor Makhno
1921. Нестор Махно в лагере для перемещенных лиц в Румынии.jpg
Født26. okt. 1888[1]Rediger på Wikidata
HuljajpoleRediger på Wikidata
Død6. juli 1934Rediger på Wikidata (45 år)
Paris[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Revolusjonær, skribent, kunstmaler, militær, anarkist, bonde, politikerRediger på Wikidata
Ektefelle Halyna KuzmenkoRediger på Wikidata
Parti ingenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Den ukrainske folkerepublikk, Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata
Gravlagt Crématorium-columbarium du Père-Lachaise[3]Rediger på Wikidata
Utmerkelser Røde fane-ordenenRediger på Wikidata

Nestor Ivanovytsj Makhno (ukrainsk: Нестор Іванович Махно; født 26. oktoberjul./ 7. november 1888greg. i Huljajpole, død 6. juli 1934 i Paris) var en ukrainsk anarkokommunistisk revolusjonær. Han ledet en ukrainsk styrke under den russiske borgerkrigen, og kjempet mot både tyske, østerriksk-ungarske og «hvite» antirevolusjonære russiske styrker. Mot slutten av borgerkrigen kom Makhno i konflikt med bolsjevikene, og han ble tvunget til å rømme landet i 1921.

Makhnos geriljastyrke besto av 50 000 mobile ryttere, ofte støttet av takhankaer, et lett hestespann med påmontert maskingevær. Under borgerkrigen lyktes Makhno å opprette en anarkistisk rådsrepublikk i det østlige Ukraina. Idéene til Makhno skilte seg klart fra de russiske kommunistenes idéer. Makhno var motstander av alle former for statlig styring, og han forkastet blant annet marxistenes konsept med «proletariatets diktatur». Bolsjevikene anklagde makhnoistene for å bruke brutale metoder til å undertrykke politiske motstandere i republikken, og for å opprette blant annet to hemmelige politistyrker for å knuse opposisjonen.

Etter hvert som kampene i Ukraina gikk de revolusjonæres vei, utviklet det seg alvorlige samarbeidsproblemer mellom Makhno og Lenin. Lenin ga etterhvert ordre om at Den røde armé skulle behandle Makhnos tilhengere som kriminelle og kontrarevolusjonære. I august 1921 hadde Makhno tapt kontrollen over Ukraina, og han måtte flykte utenlands. Han kom seg etterhvert til Paris, der han fortsatte sin anarkistiske virksomhet fram til sin død i 1934. Makhno ble begravet på Père Lachaise.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Beauvis and Langlade, ''Le columbarium du Père-Lachaise'', 1992, side(r) 61[Hentet fra Wikidata]