Nelspruit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nelspruit / Mbombela
Nelspruit / Mbombela
LandSør-Afrika Sør-Afrika
ProvinsMpumalanga
StatusBy (city)
Grunnlagt1905
Befolkning221 474 (2004)
Høyde over havet619 meter
NettsideNettside

Nelspruit er en by i Sør-Afrika med 221 474 innbyggere (2004). Byen er hovedstad i Mpumalanga-provinsen (tidligere østre Transvaal) øst i Sør-Afrika. Nelspruit ligger ved Limpopofloden, 60 kilometer fra grensen til Mosambik og 330 kilometer øst for Johannesburg.

Byen fikk i november 2009 offisielt det nye navnet Mbombela, som Mbombela kommune byen ligger i, men i forbindelse med fotball-VM skal det gamle navnet fortsatt brukes.

Byens næringsliv har landbruk, skogsbruk og turisme som hovedgrener. Store farmer som dyrker frukt ligger rundt byen og fabrikker som hermetiserer disse befinner seg her. Dessuten lages det treverk og papir. Nelspruit er også et naturlig utgangspunkt for besøk av den sørlige delen av Kruger nasjonalparken. Flyplassen, Kruger Mpumalanga International Airport, brukes hovedsakelig til flygninger til og fra Johannesburg.

Historikk[rediger | rediger kilde]

1892 hadde Den sørafrikanske republikk bygget en jernbanelinje herfra til Maputo for å få tilgang til en sjøhavn uavhengig av britene. I 1900 var byen kortvarig hovedstad for boerrepublikken. Nelspruit ble offisielt grunnlagt i 1905 av tre brødre i Nel-familien.

Fotball-VM 2010[rediger | rediger kilde]

For VM i fotball 2010 ble Mbombela Stadium bygget vest for byen. Fire gruppespill skal spilles her.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]