Oddernes kongsgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Nedre kongsgård)
Hopp til navigering Hopp til søk

Oddernes kongsgård, senere Nedre kongsgård var en gård som lå like øst for dagens Kristiansand; nærmere bestemt lå gården ved utløpet av PrestebekkenLund. Gården ble bygd fra 1635 av adelsmannen Palle Rosenkrantz som også tok residens i kongsgården.

Bakgrunnen for byggingen var at kong Christian IV på denne tiden oppholdt seg mye i området, spesielt på Flekkerøya. I den forbindelse var det viktig å ha lensherren Rosenkrantz i nærheten, og derfor fikk han beskjed av kongen om å flytte fra Nedenes og bygge en kongsgård i nærheten av Flekkerøya. Området hadde stor strategetisk betydning, spesielt med tanke på handel og nærheten til Danmark og dette ble også en viktig årsak til at kongen i 1641 grunnla byen Kristiansand.

I forbindelse med opprettelsen av kongsgården ble gårdene Odde, Møglestu og Ellesi overtatt og bøndene som bodde her fra før måtte derfor flytte.

Fra 1660-årene mistet kongsgården sin status ettersom adelsmenn heller valgte å bosette seg i byen. Gården ble derfor solgt og brukt av biskopen og diverse andre embets- og tjenestemenn eller deres fullmektiger.[1]

1790-tallet ble gården utparsellert i mindre gårder og på 1800-tallet var den gamle kongsgården delt opp i flere nye gårdsnumre, en øvre og en nedre kongsgård og en mengde bruksnumre og eiendomsnavn.

I dag finnes ingen rester igjen etter selve kongsgården, foruten en rekke stedsnavn i området som fortsatt bærer dens navn, blant annet boligfeltene som kalles Kongsgård I, II og III og området som kalles Kongsgårdsletta.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]