Palle Rosenkrantz (1588–1651)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palle Rosenkrantz
Født1588Rediger på Wikidata
Dødjuni 1651Rediger på Wikidata

Palle Rosenkrantz (født 1588, død juni 1651) var en dansk adelsmann.

Fra våren 1631 fikk han ansvaret for Agdersiden len (Mandal, Nedenes og Råbyggelaget). Fra 1632 omfattet ansvarsområdet hans også Lister len. I Palle Rosenkrantz' funksjonstid ble det på ordre fra Christian IV gjennomført omfattende bygge- og befestningsarbeider, blant annet ble Flekkerhus festning, senere Christiansø festning ved Flekkerøy oppført. Kongen inspiserte anleggene tre ganger, i 1635, 1641 og 1644.

Da Kristian IV i 1641 ønsket å etablere en kjøpstad på Sanden ved Otras utløp, fikk den nyutnevnte lensherre Palle Rosenkrantz beskjed om å bygge en kongsgård i området. Han foretrakk å slå seg ned på området øst for Otra, Oddernes Kongsgård. Kongsgården eksisterer ikke lenger, men etter tegninger å dømme har den stått ved Prestebekkens utløp. Det var til dels Palle Rosenkrantz' innflytelse som gjorde at den nye kjøpstaden ble lagt til Sanden innenfor Odderøya. Grunnleggingsbrevet ble undertegnet av kong Kristian IV den 5. juli 1641, og allerede året etter ble byens første reguleringsplan utarbeidet. Den ble godkjent av kongen 6. mai 1642.

De siste årene han var i Norge, frem til 1648, var Rosenkrantz oberstløytnant og sjef for Agdesiden Regiment og han var dessuten medlem i en rekke kommisjoner og hadde andre, offentlige verv.

Palle Rosenkrantzgate i bydelen Grim i Kristiansand har fått sitt navn etter den første lensherren som var bosatt i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]