Oddernes kongsgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oddernes kongsgård, senere Nedre kongsgård var en gård som lå like øst for dagens Kristiansand; nærmere bestemt lå gården ved utløpet av PrestebekkenLund. Gården ble bygd fra 1635 av adelsmannen Palle Rosenkrantz som også tok residens i kongsgården.

Bakgrunnen for byggingen var at kong Christian IV på denne tiden oppholdt seg mye i området, spesielt på Flekkerøya. I den forbindelse var det viktig å ha lensherren Rosenkrantz i nærheten, og derfor fikk han beskjed av kongen om å flytte fra Nedenes og bygge en kongsgård i nærheten av Flekkerøya. Området hadde stor strategetisk betydning, spesielt med tanke på handel og nærheten til Danmark og dette ble også en viktig årsak til at kongen i 1641 grunnla byen Kristiansand.

I forbindelse med opprettelsen av kongsgården ble gårdene Odde, Møglestu og Ellesi overtatt og bøndene som bodde her fra før måtte derfor flytte.

Fra 1660-årene mistet kongsgården sin status ettersom adelsmenn heller valgte å bosette seg i byen. Gården ble derfor solgt og brukt av biskopen og diverse andre embets- og tjenestemenn eller deres fullmektiger.[1]

1790-tallet ble gården utparsellert i mindre gårder og på 1800-tallet var den gamle kongsgården delt opp i flere nye gårdsnumre, en øvre og en nedre kongsgård og en mengde bruksnumre og eiendomsnavn.

I dag finnes ingen rester igjen etter selve kongsgården, foruten en rekke stedsnavn i området som fortsatt bærer dens navn, blant annet boligfeltene som kalles Kongsgård I, II og III og området som kalles Kongsgårdsletta.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]