Raser i The Legend of Zelda-serien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nayru»)

I spillet The Legend of Zelda-verdenen lever det mange forskjellige fiktive raser.

Deku Scrub[rediger | rediger kilde]

Deku Scrub-rasen består av plantelignende humanoide vesen, som kan skyte/spytte dekunøtter (deku nuts). Istedenfor å ha hår på hodet, har en Deku Scrub blader. Deku Scrub-rasen ble først introdusert i Nintendo 64-spillet Ocarina of Time (1998). Deku Scrubene sine hjemsteder er små hull i bakken omgitt av fire blader. Disse hullene kan brukes som «Bunkere» til å angripe fra. I Majoras Mask er en dekumaske en av de maskene Link får tak i.

Det er flere forskjellige Deku Scruber i Zelda-serien, hvorav de tre vanligste er:

  • Vanlig Deku Scrub – Dette er den mest vanlige typen Deku Scrub. En Deku Scrub vil ofte gi ut hemmelig informasjon når man beseirer den.
  • Mad Scrub – Dette er den mest aggressive Deku Scrub-arten, og har røde og gule blader. Når du først har fått den til å forlate «bunkeren» sin vil den løpe rundt i noen sekunder før den returnerer til hullet sitt og angriper på nytt, med mindre du sperrer for den eller angriper den når den er oppe.
  • Business Scrub – Denne Deku Scruben vil selge gjenstander og tjenester. Ofte handler Business Scrubene kun med visse raser.

Feer[rediger | rediger kilde]

Feer støter en på i mange av spillene Zelda-serien. I Ocarina of Time lever Link sammen med Kokiri-folket, som alle mottar en fekompangjong når de blir myndige. Link får først følge av en slik når han må sette ut for å stanse Ganondorfs ondskap. Denne feen, Navi, ble en god venn av Link og det hintes om at han forlot Hyrule etter Ganondorfs nederlag for å søke etter henne.

I tillegg finnes det også små feer i spillene som kan fanges i flasker og som vil fylle opp Links livskraft (eller en stor del av den) om han faller i kamp. Disse feene er ikke samme type som fekompangjongene en hører om i Ocarina of Time. I noen av spillene finnes det en eller flere «Great Fairies» som vil skjenke Link oppgraderinger av forskjellige slag.

Goron[rediger | rediger kilde]

Goronene er et folkeslag av steinspisende, sterke humanoider som livnærer seg på gruvearbeid. Selv om noen goroner er kjent for å ha nådd gigantiske proporsjoner, er de fleste på størresle med en voksen mann. De er svært harde og kan krølle seg sammen til en uknuselig ball, både til forsvar eller for rask transport. I Ocarina of Time holdt Goronene til ved Death Mountain nordøst i Hyrule. Det gjør de fremdeles i Twilight Princess (nordvest i den speilvendte Wii-versjonen) mens de i The Wind Waker nesten er blitt utryddet og nå livnærer seg som kjøpmenn.

Guder og ånder[rediger | rediger kilde]

De tre gudinnene[rediger | rediger kilde]

De tre gudinenne, Din, Nayru og Farore er tre mektige gudinner som skapte landet Hyrule. Din er gudinnen for makt, Nayru for visdom og Farore for mot. De tre gudinnene skapte også den legendariske The Triforce, de tre legendariske trianglene som inneholder essensen av gudinnenes kraft, oppfyller ønskene til enhver som rører ved den, og som for alltid er bundet til Hyrules skjebne.

Gudinnen Din er maktens gudinne og skal ha formet land og berggrunnen i Hyrule med sine sterke, flammende armer. Dins del av Triforce, det såkalte Triforce of Power er triangelet som står øverst av de tre. Dins farge er rød og hun blir ofte forbundet med elementet ild. Hennes triangel blir ofte assosiert med Ganondorf, siden han er den som ofte er i besittelse av dette triangelet.

Nayru er visdommens gudinne og brukte sin visdom til å etablere de fysiske lover. Hennes farge er blå eller lilla og hun blir ofte forbundet med elementet vann. Nayurus del av Triforce, Triforce of Wisdom, blir assosiert med Prinsesse Zelda siden hun er den som ofte besitter dette triangelet. Visdommens trekraft er triangelet nederst til venstre blant de tre trianglene.

Farore er motets gudinne og var den som brakte liv til Hyrules marker. Hennes del av the Triforce, Triforce of Courage. blir ofte assosiert med fargen grønn og Link, siden han, som helten som alltid triumferer over Ganondorfs ondskap, er den som ofte har dette triangelet.

Havmennesker[rediger | rediger kilde]

I spillet Link's Awakening møter Link en havfrue ved navn Martha i Martha's Bay på Koholint. Det er uvisst om denne rasen faktisk eksisterer eller ikke, ettersom handlingen i spillet er en drøm. Bortsett fra dette ene Zelda-spillet har det aldri vært noen havmennesker med. Den eneste referansen man har til havmennesker ellers, er i Oracle of Ages hvor man finner «Mermaid Suit» i en grotte kalt Mermaid's Cave.

Vanlige humanoider[rediger | rediger kilde]

Hylian[rediger | rediger kilde]

Hylian (ハイリア族, Hairia-zoku) er folkeslaget i Hyrule som i Twilight Princess blir hevdet å stå nærmest i kontakt med de tre gudinnene. De skiller seg ut utsendemessig fra vanlige mennesker på de lange, spisse alvelignende ørene. Det hevdes at disse ørene gjør dem i stand til å høre spesielle beskjeder fra gudene og Hylianer blir sett mye opp til i Hyrule. Hylianere blir født med magisk blod og besitter derfor visse psykiske krefter og evner i trolldom. De var også de som opprettet de første organiserte byene i Hyrule. I Twilight Princess blir en presentert for en helt ny rase, kjent som Ooca, skyfolket. De skal visstnok stå enda nærmere i kontakt med gudene og skal ha skapt Hylianene. I Wind Waker er det gamle språket som Hylianere talte og skrevet blitt glemt og det er kun de figurene i spillet med dype røtter til Hyrule som behersker det (slik som The Great Deku Tree). I Ocarina of Time var det Hylianske alfabetet tatt fra det japanske skriftspråket, i Twilight Princess er skrifttegnene rett og slett engelske bokstaver som har blitt vridd, noe som gjør dem vanskelige å lese, men ikke umulig.

Sheikah[rediger | rediger kilde]

En sheikah er en ninja-lignende kriger som ofte kalles for Hylianernes skygge, da det har sverget på at de skal beskytte den kongelige familien. Sheikah-stammen er innen Ocarina of Time begynner nesten utdødd, og det er kun én igjen. Hun heter Impa og er lederen av Kakariko Village, i tillegg til å være dagmamma for Prinsesse Zelda.

Det sies i Ocarina of Time at sheikahene søkte etter sannheten, og dette er muligens en grunn til Sheikahsymbolet som består av et mystisk øye. Det er flere gjenstander som går igjen i en del Zelda-spill som har blitt skapt av sheikah-folket. Dette inkluderer The Lens of Truth (Sannhetens øye) og The Mask of Truth (Sannhetens maske). Disse gjenstandene er nyttige for spilleren for å finne hemmeligheter som ikke ville ha vært mulig uten. Begge de nevnte gjenstandene har sheikah-symbolet på seg. Yigaene er Sheikahenes erkefiender.

Wind Tribe[rediger | rediger kilde]

Gerudo[rediger | rediger kilde]

Gerudoer er en stamme som stort sett består kun av kvinner, og de får barn ved å finne seg en mann utenifra. Det blir forøvrig født én mann i stammen en gang hvert hundrede år, og den mest kjente Gerudoen er spillseriens hovedfiende Ganondorf. I Ocarina of Time lever de i et fort i Gerudo Desert, og kaster alle inntrengere i et fangehull. De er også allierte med Ganondorf, selv om lederen ikke stoler på han.

Dette var forøvrig beskrivelsen av hvordan Gerudoene er i Ocarina of Time. Folkeslaget er også representert i oppfølgeren Majora's Mask til Nintendo 64. Her er de sjørøvere, og det viser seg at de har stjålet noen egg fra en Zora (fiskelignende skapninger), og dette skaper problemer som spilleren må løse. Gerudoene er også med i Four Swords Adventures til GameCube, men har en mye mindre rolle enn i de foregående spillene de er representert i.

Kokiri[rediger | rediger kilde]

Kokirier er barn i grønne klær som Link går i. Link vokste nemlig opp sammen med dem i Kokiri Forest, selv om han ikke var en av dem. Kokirier vokser aldri opp, men forblir barn resten av livet. De har en fe, som de får av Deku Tree. Deku Tree er et snakkende, vist tre. Deku Tree er hellig for kokiriene.

Minish (Picori)[rediger | rediger kilde]

En picori er en ørliten skapning som ikke kan sees med det blotte øyet. Disse er representert i The Minish Cap til Game Boy Advance.

Oocca[rediger | rediger kilde]

Oocca er små, gule skapninger som lever på en flygende by kalt "City in the sky". Ooccaene ble først vist i Twilight Princess. Her møter du to Ooccaer i hvert tempel. Disse Ooccaene kan teleportere deg ut av templet når du vil, og få deg tilbake igjen på akkurat samme sted. Link møter forøvrig på de samme Ooccaene i alle grottene de er representert i.

Rito[rediger | rediger kilde]

Rito-stammen (Rito tribe) er en fuglelignende rase fra The Legend of Zelda-serien. De forbindes mest som postfugler i spillet The Wind Waker. I The Wind Waker, lever de på øya Dragon Roost Island, en vulkan-øy, hvor de har postkontoret sitt.

Når unge Ritoer kommer i en viss alder, vil de kunne få vinger. For å få dette, må de til toppen av vulkanen, hvor de skal møte «Skyenes ånd», Valoo, som har evnen til å gi dem vinger.

Blant de mest kjente Ritoene, finner vi blant annet Medli, prins Komali og Quill, Revali og Teba.

Subrosian[rediger | rediger kilde]

Twili[rediger | rediger kilde]

Twili er et svart- og gråfarget type menneske som finner sted i det åttende templet i Twilight Princess. Etter at Zant overtok kontrollen over Hyrule og Twilight Realm, ble Midna omgjort til en smådjevel og det andre folket om til "Shadow Beasts" som Link møter noen ganger i spillet.

Yeti[rediger | rediger kilde]

Yeti er ikke en form for folkeslag, mer et vesen. Det finnes bare én av dem, sammen med sin kone i Twilight Princess. Den Yetien ser ut som yetier flest, bare at den har en stor bieaktig rumpe. Ingen andre enn Link får greie på at den finnes. Zora-folket og en forsker finner ut av at det var et slags monster, som det går rykter om at har blitt sett. Men ingen utenom Link vet at det er en yeti, eller hvor den bor. Yetien bor sammen med kona si i et tempel oppi de snødekte fjellene.

Zora[rediger | rediger kilde]

Zora var opprinnelig et ildpustende folkeslag som dukket opp i de første todimensjonale spillene i The Legend of Zelda-serien. Fra og med Ocarina of Time ble Zoraene reintrodusert som intelligente, menneskelignede vannlevende skapninger med egen kultur og samfunn. Senere ble de delt opp i to underarter, de fiendtlige elve-Zoraene og de mer vennlige humanoidene kjent som hav-zoraer. Som regel refereres det mest til hav-zoraer i spillene, da disse er de mest prominente i spillene. Alle zoraer er meget gode svømmere, faktisk så gode at de med letthet kan svømme opp fossefall (blant annet vist i Twilight Princess). To kjente zoraer er Prince Sidon og Mipha.

Zuna[rediger | rediger kilde]