Hopp til innhold

Natural Color System

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NCS 2050 Standard-fargene, ordnet etter farge/kulørtone som gjør det enkelt å identifisere NCS-kode.
Forklaring av svarthet + hvithet + kulør
Fargesirkelen, fargelære, NCS, fargeforståelse, fargestudie, fargekurs, fargekunnskap, fargeplanlegging
Norwegian Colour Senter er den norske filialen som fører NCS.

Natural Colour System (NCS) er et internasjonalt system for å spesifisere, kommunisere og kontrollere farge innenfor arkitektur, design, markedsføring, produksjon, utdannelse og forskning.

NCS brukes også som betegnelse for de produkter som illustrerer systemet og er selskapsnavn for de virksomheter som markedsfører disse produkter.[1][2]

NCS er det eneste[trenger referanse] fargesystemet som beskriver farger nøyaktig slik et menneskelig øye ser dem. Det finnes uendelig mange farger, og alle kan bli identifisert og kodet innenfor NCS-systemet. I Norge brukes systemet blant annet på malingfabrikantenes fargekart.[3]

Elementærfarger: hvit, svart, gul, rød, blå, grønn. NCS, Natural Color System, Norwegian Colour

Fargesystemet NCS

[rediger | rediger kilde]

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Fargesystemet NCS bygger på forskning utført av den tyske fysiologen Ewald Hering. Den første svenske versjonen av fargesystemet ble presentert av fysiker Tryggve Johansson. Dagens versjon er utviklet av de svenske forskere Anders Hård, Lars Sivik og Gunnar Tonnquist, som for dette arbeidet har blitt belønnet med den internasjonale fargeorganisasjonen AICs «Judd Award».

I 1995 ble det forbudt[hvor?] å tilsette blyholdige pigmenter i maling, fordi dette grunnstoffet er svært giftig. Som følge av forbudet reviderte foretaket NCS sitt utvalg av fargekoder, og for å vise at det dreide seg om en farge i det reviderte kodesettet, fikk de reviderte kodene angivelsen «S-» foran selve fargekoden. Bokstaven «S» står for Second edition, det vil si «utgave nummer to» eller «versjon nummer to».[4]

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

NCS Natural Colour System er det mest brukte systemet for fargebeskrivelse i Europa.[4] Systemet ble første gang norsk standard i 1984[trenger referanse], og har[når?] standardiseringskoden NS-SS 19102:2004.

Systemets oppbygning

[rediger | rediger kilde]

Systemet er basert på de fire elementærfargene gult (Y), rødt (R), blått (B) og grønt (G), samt hvitt (W) og svart (S).[2] Ingen elementærfarge har visuell likhet med noen annen elementærfarge. Alle andre farger kan beskrives gjennom sine elementærfargeegenskaper, altså sin likhet med opp til fire elementærfarger. Ingen farge kan ha både grønnhet og rødhet eller både gulhet og blåhet. Hver tenkbare overflatefarge kan beskrives med hjelp av NCS.

Eksempel på koding av farge

[rediger | rediger kilde]

Enhver NCS-kode består av to ledd.[5] Dette kan forklares ved å ta utgangspunkt i NCS-koden 2335-Y28R:

  • Første ledd – 2235 – angir nyansen, altså den relative likheten til elementærfargene svar og hvit. Nyansen kan også vises som et punkt i NCS fargetriangel. De to første sifrene (23) angir svartheten og de følgende to (35) angir kulørheten. Ettersom svarthet + hvithet + kulørtone = 100% kan man enkelt se at hvitheten i dette tilfellet er 42.
  • Kodens andre ledd – Y28R – angir kulørtone, altså den relative likheten til to av de fire kulørte elementærfargene. Y28R betyr gul med 28 % rødhet. Kulørtonen kan vises som et punkt i NCS-fargesirkelen.

NCS Atlas og fargeprøver

[rediger | rediger kilde]

Som en illustrasjon til NCS-systemet finnes NCS fargeatlas. I sin seneste versjon inneholder over 2000 fargeprøver som med visse unntak viser hvert tiende steg i svarthet, hvithet, kulørtone og kulørtoner. Fargeprøvenes koder angir hvilken farge de har under standardiserte belysnings- og betraktnings forhold. Fargeatlaset er standardisert sammen med spesifikasjoner om prøvenes produksjonstoleranse. En S foran fargekoden betyr at det er en standardisert NCS-kode.

Det er Norwegian Colour Senter som representerer NCS-systemet i Norge.[trenger referanse]

NCS er også nasjonal standard i Sverige, Spania, Sør-Afrika og USA.[trenger referanse]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Hjem - NCS - Natural Colour System». www.ncscolour.no. Besøkt 3. juli 2023. 
  2. ^ a b «NCS-systemet: Knekk kodene!». www.byggmakker.no (norsk). Byggmakker. Besøkt 3. juli 2023. «NCS er et visuelt fargesystem. Det handler ikke om fysisk blanding av pigmenter, men om farger slik øyet oppfatter dem. Systemet er bygget opp med fire elementærfarger som vi oppfatter likt på tvers av kulturer: Gult, rødt, blått og grønt. I tillegg kommer det to elementærfarger uten det vi vanligvis kaller farge: Sort og hvitt.» 
  3. ^ «NCS og HEX fargekoder». www.jotun.com. Jotun. Besøkt 3. juli 2023. 
  4. ^ a b «Kodene alle bør kunne knekke!». ifi.no (norsk). Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI). 9. mars 2015. Besøkt 3. juli 2023. «NCS står for Natural Colour System, og er det mest brukte systemet for fargebeskrivelse i Europa. Det beskriver fargene visuelt, altså akkurat slik vi ser dem. S 5005-R80B er et eksempel på en NCS-kode. (---) Mange fargekoder inneholder en S i begynnelsen. Denne står for Second Edition, etter at NCS måte revidere fargeutvalget i 1995 som følge av forbud mot blyholdige pigmenter i malingen. Denne bokstaven har ingen praktisk betydning for kodeknekkingen, men er likevel viktig å få med, da to identiske NCS-koder med og uten S foran kan være noe ulike.» 
  5. ^ Rune Norli og Kjell Brørs (13. november 2017). «Hva betyr en NCS fargekode? - Produktutvikling og produksjon (FD-FBI vg1) - NDLA». ndla.no. Nasjonal digital læringsarena (NDLA). Besøkt 3. juli 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]