Natalija Vorozjbyt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Natalija Vorozjbyt
Født4. apr. 1975Rediger på Wikidata (49 år)
Kyiv
BeskjeftigelseManusforfatter, dramatiker, regissør, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedMaksim Gorkis litteraturinstitutt
NasjonalitetUkraina

Natalija Anatolijivna Vorozjbyt (ukrainsk: Наталія Анатоліївна Ворожбит, født i 1975 i Kyiv) er en ukrainsk dramatiker, manusforfatter, regissør, veileder for sosiale prosjekter og teaterprosjekter.[1]

Hun fremmer utviklingen av ukrainsk samtidsdrama og dokumentarteater. Medgrunnlegger av Topical Play Week og Theatre of the Displaced, medforfatter av dokumentarfilmen Maidan Diaries, veileder for Class Act: East-West - social and theatre project, osv. De fleste av disse prosjektene innebærer interaksjon med mennesker som har opplevd krigen i Øst-Ukraina.[1]

Forfatter av rundt to dusin teaterstykker som har blitt satt opp over hele verden, blant annet av Royal Shakespeare Company og Royal Court Theatre (Storbritannia), og oversatt til en rekke fremmedspråk (noen utgitt i bokform). De mest populære stykkene: "The Grain Store", "The Maidan Diaries", "Bad Roads" og "Sasha, Take Out the Trash" - alle dedikert til viktige dramatiske hendelser i Ukraina.

Forfatter av lange og korte filmmanus.

"Golden Dzyga" for beste manus til spillefilmen "Cyborgs" (regissert av Akhtem Seitablajev) (2017).

Manusforfatter og show runner for "To Catch the Kaidash" - den beste TV-serien i 2021 som fikk den nasjonale prisen "Golden Dzyga".

Regisserte debutfilmen "Bad Roads" - kinoklubbens pris i parallellseksjonen av filmfestivalen i Venezia - "International Critics' Week" for beste nyskapende film, tre "Kinokolo"-priser og fire "Golden Dzygas", inkludert en for beste manus.

Den ukrainske Oscar-komiteen valgte "Bad Roads" som kandidat til Oscar i 2021.

Innehaver av den nasjonale Sjevtsjenko-prisen (2022) for stykket "Bad Roads", og den nasjonale Dovzjenko-prisen for bidrag til filmkunsten (2021).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Natalka Vorozhbyt». Ukrainian Drama Translations (engelsk). Besøkt 21. juli 2023.