Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine (NKH) er en nasjonal tjeneste som staten har lagt til Nevroklinikken (Nevro øst) ved St. Olavs hospital i Trondheim. Sykehuset er universitetssykehus og inngår i Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

NKH skal bygge opp og spre kompetanse om utredning og behandling av ulike former for hodepine. Målgruppen er helsepersonell i spesialist- og primærhelsetjenesten, pasienter og befolkningen generelt. Tjenesten driver forskning og deltar i forskningsnettverk. Tjenesten skal bidra til implementering av kunnskapsbasert praksis og at det etableres standardiserte forløp for utredning og behandling av hodepine. Tjenesten har som mål å bygge opp kompetanse i alle helseregioner slik at det etableres faglige nettverk som på sikt kan overta og videreføre dette arbeidet lokalt.

NKH foretar en årlig oppdatering av sidene om hodepine i NevroNEL, som benyttes av nevrologer og primærleger fra hele landet. NevroNEL inneholder informasjon om de ulike hodepinetypene.

Nasjonalt kvalitetsregister for alvorlige primære hodepiner[rediger | rediger kilde]

Nasjonalt kvalitetsregister for alvorlige primære hodepiner er et register som skal gi pasienter med alvorlige primære hodepiner (TACs) likeverdig tilgang til behandling, samt å sikre kvaliteten av diagnostikk, behandling og oppfølging og legge til rette for forskning. Personer som kommer med i dette må gi skriftlig samtykke til det og ha kontakt med en nevrologisk avdeling eller privatpraktiserende nevrolog, ha en sikker diagnose satt av en nevrolog, og være over 18 år gammel.[1]

Bare pasienter som har fått stilt diagnosen ved en nevrologisk avdeling på et sykehus eller av en kvalifisert praktiserende nevrolog, kan bli inkludert i registeret, forutsatt at man er over 18 år gammel og gir sitt skriftlige samtykke til det.[1]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]