Nariman Point

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nariman Point
Strandlinjen ved innsjøen Nariman point, hvor man kan slappe av(2012)
Nariman Point på kveldstid.

Nariman Point er et forretningsdistrikt (business district) i Mumbai, India. Det er byens ledende forretningsdistrikt.[trenger referanse] På Nariman Point ble Bandra-Kurla-komplekset bygget i 2010.[1] Før Nariman Point ble utviklet lå byens forretningssenter i Ballard Estate,[2] som i likhet med Nariman Point ble bygget på land som er gjenvunnet fra sjøen.

Nariman Point ligger på den sørlige spissen av Mumbai-halvøya, ved enden av Marine Drive. Området er oppkalt etter Khursheed Framji Nariman, en kommunal politiker som hadde tatt initiativet til å utvikle området som en forlengelse av Back Bay-området. Både Back Bay og Nariman Point er bygget på land gjenvunnet fra havet.

Flere av Indias viktigste virksomheter har hovedkvarter på Nariman Point, og til tross for økonomisk tilbakegang er det fortsatt (per 2012) et av de dyrere forretningsområdene i India, bare overgått av Connaught Place i Delhi og (siden april 2012) Bandra-Kurla-komplekset som også ligger i Mumbai.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Før 1940 var området en del av Det arabiske hav. En av Kongresspartiets ledere, entreprenøren Khurshed Nariman (også kalt Veer Nariman), fra Bombay, foreslo å tørrlegge området i nærheten av Churchgate. For å oppnå dette ble den grunne bukta fylt med rivningsmasse fra nedrevne gårder i byen. Det ble også brukt armert betong som fyllmasse, og stålet til armeringen måtte kjøpes på svartebørs til overkurs på grunn av den pågående 2. verdenskrig. Ytterligere tørrlegging ble gjennomført på 1970-tallet og en byggeboom i dette tiåret førte også til at det ble bygd en rekke høye kontorbygg på Nariman Point.

I 2006, før den økonomiske krisen i 2007-08, var kontorlokaler på Nariman Point syvende dyrest i verden.[3] Men i desember 2012 hadde Nariman Point falt til 25.-plass, mens Delhis Connaught Place var det femte dyreste stedet til tross for at mange kontorer flyttet til Gurgaon og Noida.[3]. I løpet av samme periode falt Nariman Point også fra det syvende til det 15. dyreste sted for kontorlokaler.[4]. Årsakene til nedgangen var høye priser, lavere kvalitet, bygningenes alder og økt avstand til boligområder; boligområdene har forflyttet seg nordover og til forstedene.[4] I de tre første kvartalene av 2012 hadde Nariman Point nesten 25 % ledige kontorlokaler, sammenlignet med 18 % i resten av byen.[1]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Air India hadde sitt hovedkvarter i Air India-bygningen i mange år.

På et tidspunkt hadde All Nippon Airways sitt salgskontor i Mumbai i Oberoi-tårnet i Nariman Point.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]