Nabolaget (spill fra Norsk Tipping)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nabolaget er et spill arrangert av Norsk Tipping. Bare registrerte spillere bosatt i Norge kan delta, siden vinnernes adresse ifølge folkeregistret er avgjørende for fordeling av gevinster. Hovedvinneren i spillet trekkes tilfeldig og vinner 1 million kroner. Resten av premiene går til de av naboene som også har spilt. Er man eksempelvis hovedvinnerens nærmeste nabo - og har spilt - vinner man 100.000 kroner. Størrelsen på premien til nabospillerne avgjøres av den geografiske avstanden til hovedvinneren, basert på offisielle norske geodata [1]. Spillet har helt siden starten hatt trekning på fredag kveld. Til å begynne med ble det trukket to milliongevinster hver fredag,[2] men reglene er justert siden den gang, nå bare én. Til gjengjeld fikk vi fra februar 2017 også daglige trekninger med noe mindre og noe færre premier, likevel daglig hovedgevinst på 10.000 kroner.

Lansering, og TV-show[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig skulle Nabolaget lanseres i begynnelsen av april 2014, men grunnet Norsk Tippings ønske om å gjøre justeringer i abonnementsløsningen på spillet oppsto uenigheter [3]. Ettersom Kulturdepartementet (Norge) sa nei til dette ble spillet og programkonseptet på TV 2 utsatt inntil videre.

Spillet fikk så premiere fredag 13. februar 2015. Mens trekning av flere andre spill fra Norsk Tipping ble presentert av NRK, ble Nabolaget presentert på TV 2, i et underholdningsformat ledet av Alex Rosén som "gratulatør" ved overrekkelse av blomster og sjekker til heldige vinnere. Ellers medvirket Vibeke Klemetsen, senere Gunhild Dahlberg, Emilie Skolmen og Marthe Sveberg Bjørstad.[4][5]. Dette TV-showet nådde aldri den seeroppslutning som var ventet, og ble tatt av programmet før ett år var gått.[6]

Rettssak og påstand om plagiat[rediger | rediger kilde]

Nederlandske Novamedia jobbet lenge for å få spillkonseptet Postkodelotteriet til Norge, men ble stoppet av den daværende rødgrønne regjeringen. Postkodelotteriet hevdet at Norsk Tippings lotterikonsept «Nabolaget» var et plagiat, og dermed brudd på markedsføringsloven § 25, og at Norsk Tipping dermed hadde misbrukt sin posisjon i lotteri- og pengespillmarkedet til å fortrenge Postkodelotteriet fra det norske markedet [7]. Novamedia/Postkodelotteriet tapte rettssaken på begge punkter.

Referanser[rediger | rediger kilde]