NM i bandy 1912

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det første norgesmesterskapet i bandy ble spilt vinteren 1912. Turneringen ble arrangert av Norges Fotballforbunds bandykomite, og det deltok tre klubber: Kristiania Hockeyklub, Kristiania Skøiteklub og Ready. Ready vant etter finaleseier 11-2 over Hockeyklubben. Mesterskapet ble avholdt som utslagsturnering, og det ble spilt etter Berliner Eishockey-Verbandes-regler. De påfølgende årene ble det spilt etter modifiserte nordiske regler.

Innledende kamp[rediger | rediger kilde]

Kristiania HockeyklubKristiania Skøiteklub 8-1

Finale[rediger | rediger kilde]

Søndag 25. februar, Bislett stadion, Kristiania.

Mesterlaget
  1. Theodor Platou
  2. Emil Cappelen
  3. Sam Knutzen
  4. Skjold Brodin
  5. Sverre Jensen
  6. Halfdan Ditlev-Simonsen
  7. Bjarne Erichsen

Tidlig norsk bandyhistorie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen[rediger | rediger kilde]

Det er usikkert når bandy ble spilt første gang i Norge. I 1888 bestilte Christiania Footballclub hockeyutstyr i England, og det ble spilt på Frognerkilen. Men sporten døde ut igjen, og det er først i 1903 at det ble arrangert kamper i Kristiania. Det var under Vinteridrettsuken og fire svenske lag som deltok. Uppsalastudenterna, Stockholms Ishockeyklubb, Göteborgs Idrottsförbund og Sjökadetterna spilte, og blant deltakerne fant man den senere Kung Gustav VI og hans bror prins Wilhelm.

Det var mange tilskuere på disse kampene, og sporten vakte interesse. Kristiania Hockeyklubb ble stiftet i 1903, som resultat av oppvisningsturneringen. Senere tok også Akademisk Fotballklub og Skøiteklubben opp «ishockey» på programmet.

Organisering[rediger | rediger kilde]

I de første årene, fram til 1907, ble det spilt med 11-mannslag. Køllene som ble benyttet, var forskjellige. «Man tager vad man haver», og enkelte av køllene liknet køllene som brukes i bandysporten nå. Andre hadde form omtrent som nåtidens ishockeykøller.

I 1907 ble det spilt kamper mot St. Petersburg, (Hockeyklubben tapte 2-10, Christiania Skøiteklubb tapte 0–12) I 1909 spilte de norske lagene mot et lag fra Leipzig, men det ble store nederlag. Kristiania Skøiteklubb tapte 1–17, Kristiania Hockeyklubb tapte 4–20 og et sammensatt lag tapte 2–13.

I 1911 besluttet Norges Fotballforbund å ta over ledelsen av hockeysporten. På NFFs ting ble det nedsatt en komite ledet av Niels C. Hertzberg, som fikk med seg Halfdan Ditlev-Simonsen og Kristian Krefting. Disse tre, som alle var glødende bandytilhengere, gikk helhjertet inn for sporten. Det ble opprettet klubber i Trondheim, Arendal og Skien, og Norgesmesterskapet ble innstiftet. Ready vant det første mesterskapet i 1912, og man spilte etter Berliner Eishockey-Verbandes regler. I de følgende årene brukte man en blanding av disse og de nordiske reglene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Arne Riis (red.) (1970). Norges Bandyforbund 1920-1970. Oslo: Grøndahl & Søn. 
  • Peder Chr. Andersen (1927). «Hockeysporten under Norges Fotballforbunds ledelse». Norges Fotballforbund gjennem 25 år. Oslo. s. 205-212.