NKI Nettstudier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «NKI Fjernundervisning»)
NKI
Grunnlagt1959
TypeAksjeselskap
Studenter3600
Ansatte10
Org.nummer919 855 479

NKI har sin kompetanse innen videregående skole, yrkesfag, fagskole og yrkesrettet utdanning. Skolen eies av Intendia Group og har over 250 forskjellige studier og kurs innen forskjellige fagområder. 1. januar 2020 ble Treider en del av NKI. NKI er godkjent av Kunnskapsdepartementet etter lov om voksenopplæring.[1][2]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1910 etableres Noréns Korrespondens-Institut (NKI) i Malmö i Sverige av Hilbert Norén. Hilbert Norén samarbeidet tett med Hans Svensson Hermod, som etablerte skolen Hermods i Malmö. Hermods skole startet sine første korrespondansekurs i 1893.

Noréns Korrespondens-Institut (NKI) øker raskt i omfang og fusjonerer med flere brevskoler under den nye betegnelsen NKI Skolan. I 1936 blir administrasjonen flyttet til Stockholm og får navnet Nordisk Korrespondens-Institut. Den faglige tyngden til NKI baserte seg på denne tiden rundt tekniske studier.[3][4]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den 13. februar 1959 blir den norske avdelingen til NKI etablert i Rådhusgaten 30. Einar Grebberud bli direktør og er eneste ansatt. I 1964 utvidet NKI sitt tekniske fagfelt og etablerte en teknisk skole, som senere ble landets største tekniske skole innen sitt fagfelt. Senere fikk denne skolen tilnavnet NKI Ingeniørhøgskole.[5]

Oppkjøp[rediger | rediger kilde]

I 1965 ble selskapet i Sverige, Noréns Korrespondens-Institut, solgt til hovedkonkurrenten Hermods. Dette førte til at den norske NKI-avdelingen ble solgt til Ernst G. Mortensen & co. AS i 1966. I 1968 kjøper Einar Grepperud opp NKI sin norske avdeling og etablerer den uavhengige NKI Skolen i Norge.

I 1972 fikk NKI Skolen en offentlig godkjenning av ingeniørutdanningen. I 1974 donerte Einar Grepperud NKI Skolen for å etablere NKI Stiftelsen. I 1983 etablerte skolen en ny avdeling som skulle fokusere på data og teknologi. Avdelingen fikk tilnavnet Datahøgskolen.

Utover 80-tallet gikk studiene fra å for det meste være tekniske ingeniørfag til å inkludere studier og kurs innenfor økonomi, regnskap, teknologi, ledelse og organisasjon. I 1987 var NKI Stiftelsen først i Europa med å tilby elektronisk fjernundervisning.

Nettstudier[rediger | rediger kilde]

NKI sitt tilbud av fjernundervisning skulle gjøre studier og kurs mer tilgjengelig i samfunnet. En økende bruk av internett gjorde det mulig å utvikle flere nettstudier. I 1991 endret utdanningsinstitusjonen derfor navn til NKI Fjernundervisning.

I 1993 overtok NKI Fjernundervisning, Næringsakademiet. I perioden 1994 til 1997 ble antallet studenter ved NKI Fjernundervisning nesten doblet.

I 2007 ble NKI en del av utdanningsgruppen Anthon B. Nilsen Utdanning AS, som er en av Skandinavias største private leverandører av utdanning og kurs[6]. I 2009 feiret NKI Fjernundervisning 50 års-jubileum og endret skolens navn til NKI Nettstudier.

Stedbaserte studier[rediger | rediger kilde]

1. januar 2020 ble Treider en del av NKI. Dette innebærer at NKI nå også tilbyr stedbaserte studier.

Finansiering av nettstudier[rediger | rediger kilde]

Flere av studiene til NKI er godkjent for å søke lån og stipend i Statens lånekasse for utdanning. Alternativer til finansiering er støtte fra arbeidsgiver, NAV, foreninger eller stipender.

Eierskap[rediger | rediger kilde]

NKI Nettstudier eies av Intendia Group. Intendia Group, eies av Anthon B. Nilsen AS, som igjen eies femti prosent av Reidar og Gunnar Holsts legat og femti prosent av Peder Chr. Løvenskiold og Nicolai H. Løvenskiold. Reidar og Gunnar Holsts legat sitt formål er å tildele midler til veldedige formål. Stiftelsens kapital består av aksjer i Anthon B. Nilsen AS. Fra avkastningen fordeles årlig midler til frivillige organisasjoner og veldedighetsprosjekter som fokuserer på tiltak for barn og ungdom. Stiftelsen har eget styre som forvalter stiftelsens midler. Konsernet består av 7 uavhengige utdanningsinstitusjoner, og hvert år utdanner og utvikler Intendia over 40 000 studenter og kursdeltagere.[7][8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]