NKI Nettstudier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra NKI Fjernundervisning)
Jump to navigation Jump to search
NKI Nettstudier
NKI Nettstudier
Grunnlagt1959
TypeNettstudier
RektorElisabeth Odden
DirektørWenche Halvorsen
BeliggenhetOslo
Studenter10 000 (2013)
Ansatte40 (2013)
Nettstedwww.nki.no

NKI Nettstudier er en privat utdanningsinstitusjon med hovedbase i Oslo. Institusjonen tilbyr nettbaserte studier innenfor flere fag og på ulike nivå. NKI Nettstudier er eid av utdanningsgruppen Anthon B. Nilsen Utdanning AS. Skolen har per 2014, ca 10 000 studenter [1]. NKI tilbyr nettundervisning på både høgskolenivå, fagskolenivå, og videregående nivå.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

 • Bachelorgrad
 • Fagskole
 • Yrkesrettet utdanning
 • Videregående skole
Fagområder
 • Administrasjon og ledelse
 • Økonomi og regnskap
 • Helse og omsorg
 • Skole og oppvekst
 • Teknisk og transport
 • IT og kommunikasjon
 • Videregående skole
 • Interiør og mote

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1910 ble Noréns Korrespondens-Institut (NKI) etablert i Malmö i Sverige av Hilbert Norén. Hilbert Norén var en nær medarbeider av Hans Svensson Hermod som sto bak skolen Hermods i Malmö, som startet sine første korrespondansekurs i 1893. I 1926 har Noréns Korrespondens-Institut økt i omfang og fusjonert med flere andre brevskoler under den nye betegnelsen NKI skolan. I 1936 ble administrasjonen flyttet til Stockholm og gikk nå under navnet Nordisk Korrespondens-Institut. Skolen var blitt stor og konkurrerte med etablerte skoler som Hermods i Malmö. Den faglige tyngden var hovedsakelig tekniske og merkantile studier [2].

I Norge[rediger | rediger kilde]

I 1958 kontaktet Einar Grepperud (NKIs grunnlegger i Norge) NKIs direktør i Stockholm, Lars Erik Frieberg som innledet samtaler samme år. Einar Grepperud jobbet som kontorsjef ved KA-skolen, en etablert brevskole i Norge og så et stort potensial for en slik skole i Norge. 13. februar 1959 ble NKI sitt norgeskontor opprettet i Rådhusgaten 30, med Einar Grepperud som eneste ansatt. Studietilbudet den gang bestod av nærmere 250 tekniske kurs innen ingeniørfaget. Studentene gjennomførte sine studier via brev, en studieform som på den tiden fortsatt var relativt ny i Norge. I perioden 1961-1963 ble det arbeidet med å få NKI skolen godkjent som offentlig brevskole etter Brevskoleloven av 1947, og etablere en organisasjon. I 1961 flyttet de til Haakon VIIs gate 2 i Vika og senere til Professor Dahls gate 18 ved Majorstua i 1963. I denne fasen var NKI Skolen i Norge for en salgsorganisasjon å regne. I 1964 ble NKI Skolens tekniske skole etablert, som i en periode var landets største innen sitt fagfelt, og som senere ble til NKI Ingeniørhøgskolen.

Oppkjøp[rediger | rediger kilde]

I 1965 ble Moderselskapet i Sverige solgt til hovedkonkurrenten Hermods, som hadde en rammeavtale med NKS skolen, som var en direkte konkurrent av NKI Skolen i Norge. Dette førte til at den norske NKI avdelingen i 1966 ble solgt til Ernst G. Mortensen & Co. A/S, som ønsket å slå dette sammen med NKS Skolen.1. Oktober 1968 etableres den uavhengige NKI Skolen i Norge, etter at NKI skolen hadde blitt k jøpt av Einar Grepperud tidligere på året. Samme år er NKI Skolen delaktig i arbeidet med å etablere interesseorganisasjonen Norsk Brevskoleforbund, som i dag heter Fleksibel utdanning Norge (FuN).

I 1972 får NKI Skolen offentlig godkjenning av ingeniørutdanningen på linje med andre offentlige skoler, og flytter samme år inn i egne nye lokaler i prof. Kohts vei 108 på Stabekk i Bærum. I 1974 donerer Einar Grepperud NKI skolen og alt det innebærer for å etablere NKI Stiftelsen. I 1983 blir Datahøgskolen opprettet.

I 1987 var NKI Stiftelsen først i Europa med å tilby elektronisk fjernundervisning og høsten samme år opprettet NKI Stiftelsen et 20-vekttalls kandidatstudium innen administrativ databehandling (ADB). I 1989 samlet NKI Stiftelsen organisasjonen på nye lokaler i Hans Bururms vei 30 på Bekkestua i Bærum.

Nettstudier[rediger | rediger kilde]

I 1991 endret skolen navn til NKI Fjernundervisning og den økende bruken av Internett førte til utviklingen av flere nettstudier. I 1993 overtok NKI Fjernundervisning Næringsakademiet. Våren 1994 lanserte NKI Fjernundervisning andre generasjonen av sin egenutviklede nettskole. I perioden fra 1994-1997 ble antall studenter ved NKI Fjernundervisning nesten fordoblet og Nettskolen registrert som eget varemerke i 1997. Rundt år 2000 etablerte skolen seg som Skandinavias største fjernundervisningsinstitusjon og en av Europas største nettskoler. Utviklingen av et bredt studietilbud på videregående skoles nivå mot slutten av 90-tallet bidro sterkt til denne veksten.

I 2007 blir NKI Fjernundervisning en del av utdanningsgruppen Anthon B. Nilsen Utdanning AS (ABNU). I 2009 endret NKI Fjernundervisning navn til NKI Nettstudier i all markedsføring og kommunikasjon (skolen juridiske navn er NKI AS). I 2012 flyttet NKI Nettstudier fra Bekkestua i Bærum til Universitetsgata 10 i Oslo sentrum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.nki.no/hvem-er-nki/nki-nettstudier-historien NKI Nettstudier - historien
 2. ^ NKI 1959-1999ISBN 82-562-4656-1