Nærmere kanten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nærmere Kanten (originaltittel: Närmare Kanten) er en svensk musikal med musikk og sangtekster av Patrick Rydmann & Martin Schaub, med manus skrevet av Mattias Palm og deltagere fra Stiftelsen Gyllenkroken. Musikalen omhandler psykisk helse og hva som skjer om man ikke snakker med hverandre. Den er basert på ekte historier fortalt av medlemmer av Stiftelsen Gyllenkroken.

Musikalen hadde premiere på Högskolan för scen og musik i 2019, etter å ha blitt jobbet med siden 2016. Musikalen er spilt i Göteborg, Stockholm & Oslo.

Produksjonshistorie[rediger | rediger kilde]

2016–2018[rediger | rediger kilde]

Musikalen ble til under prosjektet Musical Bridges i Göteborg. Aktivitetssenteret Stiftelsen Gyllenkroken skulle være med å skape noe basert på alle de forskjellige tingene som gjøres der. Den kontaktet komponistene Martin Schaub og Patrick Rydmann og regissør og skuespiller Mattias Palm for å skrive musikalen. Manuset og sangtekstene ble basert på historier og opplevelser fortalt av medlemmer i stiftelsen. Etter hvert startet de samarbeidet med Högskolan för scen og musik, hvor det endelige verket skulle ha premiere.

2019[rediger | rediger kilde]

Premieren fant sted på Artisten i Göteborg i 2019, med studenter fra Högskolan för scen og musik og medlemmer fra Stiftelsen Gyllenkroken i rollene. Musikalen fikk god mottakelse og spilte til fulle hus.

2021[rediger | rediger kilde]

Musikalen ble oppført ved Ballettakademien i Stockholm i 2021 med studenter fra årstudium i musikal i rollene. Denne versjonen var noe omskrevet og benyttet seg av et mindre orkester.

2023[rediger | rediger kilde]

Musikalen ble oppført ved NSKI Høyskole i Oslo i 2023 som bachelorforestillingen til studentene ved musikalutdanningen. Musikalen ble spilt på Riksscenen. Denne versjonen var noe omskrevet igjen, og benyttet seg av en ny, alternativ orkestrering. Den norske oversettelsen er gjort av Christian Ranke.

Medvirkende i roller[rediger | rediger kilde]

Rolle Göteborg Oslo
Jonna Karoline Dons Silje Marie Husebø/Erika Kristine Jamtøy Talset
Gabriel David Lindell Andreas Nodland/Finn Arne Ottesen
Wilma Natasja Jean-Charles Ina Skiftestad/Rikke Færø Breivik
Sara Ester Hedlund Ingvild Barstad/Celina Jakobsen
Hugo Walfrid Lindsgård Oddvin Andre Bruntveit Fosen/Christer Holmen Bakken
Pepe Olof Åhman Peder Myrbakken
Isabelle Frida Linnell Linda Johansen/Oda Isabella Smit Ødegaard
Kim Alma Bengtsson Malin Falla Røed/Karin Gisken Myran
Ingvild Marie Gårseth Gathe Anna Karina Kilen/Maine Eline Selander Solberg
Anna Irina Sirén Adriane Violetta Strand Simon/Martine Granheim Narten
Sykepleier Mattea Zeuthen Liljan/Mia Tian Stenbro