Næringslivets sikkerhetsorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Næringslivets sikkerhetsorganisasjon
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer960478150
Stiftet1948[1]
LandNorge
HovedkontorLysaker
Antall ansatte 13[2] (2023)
Nettstednso.no (no)
nso.no (en)
ErstatterIndustrivern

Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO) er en norsk organisasjon som har til oppgave å kontrollere egenbeskyttelsen (industrivernet) ved industrivirksomheter som gjennomsnittlig sysselsetter 40 eller flere personer i året og er registrert i næringskoder beskrevet i forskrift om industrivern. Per 1. mars 2024 var det rundt 1250[trenger referanse] industrivernpliktige virksomheter i Norge.

30. september 1938 sendte Norges Industriforbund et rundskriv til sine medlemmer hvor forbundet tilbød organisasjonsmessig bistand til å styrke bedriftens egenbeskyttelse. Formålet var å organisere en form for sivilforsvar for store bedrifter i tilfelle den usikre situasjonen i Europa skulle resultere i krigshandlinger mot Norge, spesielt i form av luftangrep. I 1948 ble organisasjonen Industrivernet opprettet, og den skiftet i 1997 navn til Næringslivets sikkerhetsorganisasjon.[3]

Industrivernet skal håndtere branntilløp, personskader og lekkasjer av gass og farlige kjemikalier alene inntil nød- og beredskapsetatene er på plass og så i samarbeid med dem. Dagens industrivern er en del av virksomhetenes samlede HMS-arbeid.

NSOs virksomhet er hjemlet i lov og forskrifter:

  • Forskrift om industrivern
  • Lov om kommunal beredskapsplikt, sivil beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret (sivilbeskyttelsesloven)
  • Forskrift om systematisk helse-, miljø og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
  • Forskrift om tiltak for å forebygge og begrense konsekvensene av storulykker i virksomheter der farlige kjemikalier forekommer (storulykkeforskriften)
  • Forskrift om tilfluktsrom
  • Forskrifter om tilfluktsrom ved industrivernpliktige bedrifter og virksomheter

NSO drives som en selvstendig organisasjon finansiert av industrivernavgift som årlig kreves inn fra industrivernpliktige virksomheter. Styret i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) fastsetter avgiftens størrelse og godkjenner NSOs virksomhetsplaner og budsjett.

NSOs myndighetsutøvelse er hjemlet i Justis- og beredskapsdepartementet gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). NSOs myndighetsrolle følges opp av DSB, som fastsetter rammer og mål for NSOs virksomhet. NSOs direktør rapporter til et styre med representanter for industrien. NSO rapporterer til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Næringslivets Hovedorganisasjon.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, «Om NSO», verkets språk bokmål, besøkt 28. juni 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Ansatte» (bokmål). Næringslivets sikkerhetsorganisasjon. Besøkt 28. juni 2023. 
  3. ^ «Om NSO». Næringslivets sikkerhetsorganisasjon. Besøkt 28. juni 2023. 
  4. ^ «Om NSO». Næringslivets sikkerhetsorganisasjon. Besøkt 28. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]