Nålen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nålen
(Eye of the Needle)
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
Regissør Richard Marquand
Manus Stanley Mann
Medvirkende Donald Sutherland
Kate Nelligan
Musikk Miklós Rózsa
Sjeffotograf Alan Hume
Filmselskap United Artists
Utgitt Storbritannia 1981
Norge 1981
Lengde 112 min
Aldersgrense 16 år Norge (1981)
IMDb
For den danske filmen fra 1951, se Nålen (1951)

Nålen (originaltittel: Eye of the Needle) er en britisk spion-thriller basert på en roman med samme tittel skrevet av krimforfatteren Ken Follett. Hovedrollene spilles av Donald Sutherland og Kate Nelligan. Regi er ved Richard Marquand.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Hitlers mesterspion som nesten ødela den allierte invasjonen av Normandie ved å gi tyskerne beskjed om hvor angrepet ville komme.

Faber alias Nålen (Sutherland) er en tysk spion som lever et dobbeltliv i England mens andre verdenskrig herjer. Hans oppdrag er å avsløre de alliertes planer for invasjonen av Frankrike, D-dagen. Tilnavnet har han selvfølgelig fått pga sin effektive håndtering av uforutsette hindringer – han er ikke sen om å stikke hull på det som måtte gå i hans vei med sin skarpe kniv. Parallelt følger vi livet til et ungt par, som på sin bryllupsdag forulykket under en hasardiøs biltur, med brudgommens bein som innsats. Ute av stand til å takle samfunnet som invalid har han overtalt sin hustru Lucy til å leve i total isolasjon på en øy i Skottland.

På vei tilbake til Tyskland havner Faber som skipbrudden på nettopp denne øya, hvor han etterhvert blir venn med Lucy. Ensom og hånet av sin bitre og invalide ektemann, faller Lucy for den gåtefulle fremmede, uten å vite at han er en forræder fast bestemt på å forhindre invasjonen på D-dagen. Men etter hvert som lidenskapen mellom dem bryter fram, oppdager Lucy den brutale sannheten.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]