Myxinoidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slimåler
Rekonstruksjon av Myxinikela siroka
Rekonstruksjon av Myxinikela siroka
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pteraspidomorphi, Myxini
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Kjeveløs fisk
Antall arter:
Habitat: marint
Utbredelse: hele jorden
Delgrupper:

Myxinoidea er en orden av kjeveløse fisk som omfatter familien slimåler og et par lite kjente fossile arter. Fossilfunnene er fra Mazon Creek i Illinois i USA. Slimåler er mye uten noen forbeinede deler og fossiliseres dårlig, men fossilene av Myxinikela og Gilpichthys har tentativt blitt plassert i Myxinoidea.[1] De to fossilene er små. åleaktige dyr med et sideveis tannapparet og i den grad det er mulig å fastslå tentakler i stedet for øyne, og likner derved sterkt på dagens slimåler. Mazon Creek-fomasjonen er fra sent Karbon og viser at slimålene har endret seg svært lite på de siste 300 millioner år og sannsynligvis representerer en gammel linje, ikke er en «degenerert» linje av de tilsynelatende mer avanserte niøyene.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mørup Jørgensen, M.; Lomholt, J.P.; Weber, R.E.; Malte, H. (1998). The biology of hagfishes. Dordrecht: Springer. s. 12. ISBN 978-94-011-5834-3. 
  2. ^ Speer, B.R. (1997). «Introduction to the Myxini - Hagfishes». Metazoan Phyla. University of California Museum of Palentology, Berkley. Besøkt 29. oktober 2017.