Myrfotblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrfotblomsterflue
Nomenklatur
Platycheirus podagratus
(Zetterstedt, 1838)
Populærnavn
myrfotblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer på åpne, fuktige marker.
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika
vanlig i hele Norge.

Myrfotblomsterflue (Platycheirus podagratus) er en liten, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er vanlig over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (6–8 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Kroppen er helt blankt svart bortsett fra tre par gule flekker på bakkroppen hos hannen, fire par hos hunnen. Hannens bein: For- og mellombeina er gule, bakbeina nesten helt svarte. Forlåret har en rekke av lange børster i den indre delen på baksiden. Forleggen er brått utvidet litt innenfor midten, gul med en svart lengdestripe i den indre delen, ytterst svært bred, litt bredere enn de brede fotleddene. Det første fotleddet er sterkt utvidet, hjerteformet, det andre leddet er gult, mye bredere enn langt, det tredje og fjerde leddet er også mye bredere enn lange, men svarte. Det ytterste leddet er nærmest sirkelformet sett ovenfra. Det første leddet av bakfoten er spoleformet, kraftig, tydelig tykkere enn leggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes særlig på myrer og fuktige gressenger, og er mest tallrik i fjellet. Larvene lever av bladlus. Flygetiden varer fra mai til august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mye av den palearktiske sone og i Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet, kanskje bortsett fra ytterst ved kysten i noen områder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata