Myiasis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katt med myiasis

Myiasis, blowfly strike, fly-strike eller fluelarveangrep er en parasittsykdom som kan angripe pattedyr. Den forårsakes av fluer som legger egg i dyrets pels/ull. Flueeggene klekker og blir til larver som spiser seg innover i dyret.

Forekomst[rediger | rediger kilde]

Det er en vanlig sykdom hos sau og flere andre arter, spesielt der dyra oppholder seg i varme og våte omgivelser. I Australia forårsaker sykdommen økonomiske tap på 170 millioner dollar årlig.[trenger referanse]

Årsak[rediger | rediger kilde]

Hunnfluen legger egg på områder av sauen som er fuktige og tilskitnet med urin og avføring. Dette vil typisk være i ullen på bakparten der forholdene ligger spesielt godt til rette hvis sauen har hatt diaré. Egg kan også bli lagt i sår omkring på kroppen. Når fluelarvene klekkes vil de utskille et sekret som løser opp hud og kjøtt og begynne å grave seg inn i og under huden. Etter et par dager vil sårene infiseres av bakterier, som igjen vil gi dødelig blodforgiftning hvis de ikke behandles.

En fullvoksen fluelarve vil falle av sauen, forpuppe seg i jordsmonnet og tre frem som voksen spyflue etter 1-3 uker.

Fluelarver spiser seg innover i dyret

Symptom[rediger | rediger kilde]

Fluelarvene og sårene de har skapt kan være lett synlige og luktes. Blodforgiftningen vil gi manglende matlyst og svekkelse av sauen. Sauen vil også gni, eller om mulig bite, i det infiserte området. Gnissing med tennene kan observeres. Hvis behandling ikke iverksettes vil sauen dø.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Når en infeksjon er i gang må larvene elimineres med trykk rundt skadestedet og fjerning med egnet verktøy. Såret må deretter renses og desinfiseres samt at ullen fjernes på skadestedet. Jevnlig kontroll er nødvendig for å hindre ny infeksjon. Det er også mulig å behandle med det bredspektrete anti-parasittmiddelet Ivermectin som kan gi beskyttelse mot larven. I noen land blir sauene også dynket i spesielle bad med insektmiddel.

Forebygging[rediger | rediger kilde]

Forebygging konsentrerer seg om enten å redusere populasjonen av fluer i beitet ved hjelp av insektmiddel eller å hindre egglegging på sauen. En vanlig metode for sistnevnte er å fjerne ullen på bakparten der avføring ellers kunne klistre seg i ullen. Dette kan bli kombinert med å fjerne halen. Såkalt "mulesing" er en metode kjent fra Australia, der litt av den rynkete huden på bakparten fjernes, noe som strammer huden og reduserer risikoen for Myiasis.[1] Merino sau som har mer løs hud og ull nær halen, er ekstra utsatt for sykdommen. Mulesing er derfor mer akseptert som en siste utvei for flokker med merinosau i utsatte områder i Australia.[2]

Det er verdt å merke seg at fluene kan bli spesielt tiltrukket av lukten av fotråte[3], men denne sykdommen er per 2007 ikke observert i Norge.

Klassifisering av Myiasis[rediger | rediger kilde]

Den klassiske klassifisering av sykdommen tar utgangspunkt i området som er infisert. Hos ICD-10 har Myiasis koden B87 med f.eks B87.1 i sår og B87.8 for indre organ og kjønnsorgan. En alternativ klassifisering baserer seg på forholdet mellom vert og parasitt og skiller slik mellom infeksjon på slump og der parasitten har sauen som vert til vanlig.

Fluer som forårsaker Myiasis[rediger | rediger kilde]

Fluen er typisk en Spyflue av arten Lucilia sericata.[3] På verdensbasis er tre familier av fluer ansvarlig for infeksjoner av nevneverdig økonomisk betydning i buskap og også i noen tilfeller hos mennesker. Dette er:

Det følgende familier av fluer bidrar også til noen infeksjoner:


Myiasis hos kanin[rediger | rediger kilde]

Myiasis rammer gjerne utekaniner som bor på fuktig underlag i sommerhalvåret. Det er den vanlige spyfluen Lucilia sericata som er regnet for å forårsake lidelsen.[4][5]


Myiasis begynner ofte mellom hale og endetarm, da dette er et vanskelig område for kaninen å gjøre rent. Om kaninen er møkkete og fuktig bak vil fluene tiltrekkes av varmen. De legger egg, og deretter klekker larvene i løpet av to timer.[4][5] Larvene begynner sakte, men sikkert å spise på kaninens hud, slimhinner og muskulatur (vekk fra lyset).[6] Man har også sett flere eksempler der fluelarvene har spist seg innover i endetarmen på kaninen.


Årsaker til at kaniner kan bli møkkete og fuktige bak, er først og fremst at de er overvektige eller har fordøyelsesproblemer. Andre grunner til at kaniner ikke klarer å gjøre seg rene kan være ryggproblemer, tannfeil og feilfôring.[6]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Standard Operating Procedures - sheep Mulesing». New South Wales Department of Primary Industries. 8. mars 2004. Arkivert fra originalen 28. september 2007. 
  2. ^ Primary Industries Ministerial Council (2006). «The Sheep - Second Edition». Model Code of Practice for the Welfare of Animals. CSIRO Publishing. Besøkt 9. januar 2007. 
  3. ^ a b C.A.H.L. 'Blowfly strike in sheep' «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. november 2007. Besøkt 29. desember 2007. 
  4. ^ a b Marit Emilie Buseth (2010). Den store kaninboka (norsk and bokmål). Tun. ISBN 9788252933116. 
  5. ^ a b «Marit Emilie: Fly-strike, fluelarveangrep på kanin». Arkivert fra originalen 10. september 2011. Besøkt 1. november 2011. 
  6. ^ a b Smådyrakutten Lillestøm Dyreklinikk: Fluelarveangrep på kanin - myiasis