Mulesing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mulesing er fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Dette for at ikke urin og avføring skal lage rå lommer i valkene som fluene legger egg i.[1] Inngrepet blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefullt. Mulesing er vanlig praksis i Australia, som en primitiv metode for å bekjempe angrep av sau-flue-parasitten Lucilia cuprina som forårsaker den smertefulle sykdommen Myiasis. Metoden brukes hovedsakelig på Merino-sauer.

Mulesing er oppkalt etter John W. H. Mules, som utviklet denne praksisen.[2] Opprinnelig ble praksisen utført på sauer etter at de var avvent fra søya, fordi de mente at det var for tøft for lam. Men siden begynte de å utføre praksisen på lam, fordi deres sår heler fortere, typisk i løpet av noen få uker, slik at de slipper å plages med de grusomme smertene i månedsvis. Gjeldende regler forbyr mulesing på sauer som er 12 måneder eller eldre.[3]

Forkjempere for dyrs rettigheter er sterkt imot mulesing, og blant annet PETA har hatt kampanjer for å stoppe denne praksisen i Australia. Den har allerede blitt stoppet på New Zealand.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What is mulesing and what are the alternatives? - RSPCA Australia knowledgebase». kb.rspca.org.au (engelsk). Arkivert fra originalen 21. november 2017. Besøkt 24. november 2017. 
  2. ^ Ellis, Sue (20. juli 2005). «Australian wool in animal rights row». BBC. Besøkt 1. september 2015. 
  3. ^ Primary Industries Ministerial Council (2006). The Sheep (PDF). Model Code of Practice for the Welfare of Animals. Primary Industries Report Series (2nd utg.). CSIRO Publishing. s. 17–23. ISBN 0-643-09357-5. Besøkt 1. mars 2008.