Mulesing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Dette for at ikke urin og avføring skal lage rå lommer i valkene som fluene legger egg i.[1] Inngrepet blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefullt. Mulesing er vanlig praksis i Australia, som en primitiv metode for å bekjempe angrep av sau-flue-parasitten Lucilia cuprina som forårsaker den smertefulle sykdommen Myiasis. Metoden brukes hovedsakelig på Merino-sauer.

Mulesing er oppkalt etter John W. H. Mules, som utviklet denne praksisen.[2] Opprinnelig ble praksisen utført på sauer etter at de var avvent fra søya, fordi de mente at det var for tøft for lam. Men siden begynte de å utføre praksisen på lam, fordi deres sår heler fortere, typisk i løpet av noen få uker, slik at de slipper å plages med de grusomme smertene i månedsvis. Gjeldende regler forbyr mulesing på sauer som er 12 måneder eller eldre.[3]

Forkjempere for dyrs rettigheter er sterkt i mot mulesing, og blant annet PETA har hatt kampanjer for å stoppe denne praksisen i Australia. Den har allerede blitt stoppet på New Zealand.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What is mulesing and what are the alternatives? - RSPCA Australia knowledgebase». kb.rspca.org.au (engelsk). Besøkt 24. november 2017. 
  2. ^ Ellis, Sue (20. juli 2005). «Australian wool in animal rights row». BBC. Besøkt 1. september 2015. 
  3. ^ Primary Industries Ministerial Council (2006). The Sheep (PDF). Model Code of Practice for the Welfare of Animals. Primary Industries Report Series (2nd utg.). CSIRO Publishing. s. 17–23. ISBN 0-643-09357-5. Besøkt 1. mars 2008.