My Sister’s Keeper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
My Sister's Keeper.
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 26. juni 2009
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde109 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiNick Cassavetes
ProdusentStephen Furst
ManusforfatterJodi Picoult (roman)
Jeremy Leven (manus)
MusikkAaron Zigman
Foran kamera
MedvirkendeSofia Vassilieva
Cameron Diaz
Abigail Breslin
Alec Baldwin
Annen informasjon
Budsjett$30 million
Prod.selskapNew Line Cinema
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

My Sister's Keeper er en amerikansk dramafilm fra 2009 regissert av Nick Cassavetes. Cameron Diaz, Abigail Breslin, Sofia Vassilieva og Alec Baldwin har hovedrollene. Basert på en roman av Jodi Picoult med samme navn. Filmen ble utgitt i USA, Canada, Mexico, Storbritannia og Irland 26. juni 2009.

Handling[rediger | rediger kilde]

Anna Fitzgerald (spilt av Abigail Breslin) kom til verden ved hjelp av in vitro-fertilisering, og på embryo-stadiet ble hun valgt ut som en genetisk match med sin eldre søster, Kate (Sofia Vassilieva), som har leukemi. Anna skal etterhvert donere kompatible organer, blod og vev for å holde søsteren sin i live. Anna kom til verden etter at legen Dr. Chance (David Thornton) luftet dette som en mulighet for Kates foreldre Sara (Cameron Diaz) og Brian (Jason Patric). Legen unngikk å lansere dette som et formelt forslag; dét ville vært i strid med både det juridiske regelverket og medisinsk etikk.

Allerede ved fødselen blir Anna donor for Kate; fra navlestrengen høster sykehuset blod og vev til bruk i behandlingen av Kate. Annas barndom blir preget av hyppige legebesøk og sykehusinnleggelser der hun blir gjenstand for ulike inngrep som skal være med på å holde Kate i live.

Når Kate er 15 år gammel utvikler hun nyresvikt. Elleveåringen Anna vet at hun vil bli tvunget til å donere en av sine nyrer, og hun skjønner at å miste en nyre vil for alltid begrense hennes egne muligheter til livsutfoldelse. Hun protesterer mot å gi nyren sin til Kate. Moren blir rasende, og da hun får vite at Anna vil saksøke foreldrene sine for å få rettighetene til sin egen kropp, fiker hun til Anna. Advokaten Campbell Alexander (Alec Baldwin) påtar seg å føre saken for Anna. Etter hvert finner Anna ut at han ikke tok jobben for å bli kjent eller for pengenes skyld, men fordi han har epilepsi og derfor kan sette seg inn i hennes situasjon.

Filmen veksler mellom nåtidshandling og tilbakeblikk som i detalj beskriver det nære forholdet mellom søstrene, og hvordan Kates sykdom har påvirket hele familien. I ett tilbakeblikk møter Kate den jevnaldrende, kreftsyke gutten Taylor Ambrose (Thomas Dekker), og blir kjæreste med ham. Etter en date kysser de utenfor Kates hjem, og Anna og Kates far, Brian (Jason Patric), ser dette fra huset. Etter dette blir Taylor med Kate inn og ut av sykehus, og støtter henne under behandlingen. Deretter tar Taylor henne med til sykehusets «ball» for ungdommer som er pasienter. Ved ballet danser de hele kvelden før de går til et ledig rom på sykehuset for å ha sex. Noen dager senere, er Kate sønderknust fordi Taylor ikke har kontaktet henne på flere dager. Hennes mor, Sara, blir rasende da Kate nevner de gjorde "ting" etter festen, og Sara tror ar Taylor hadde et forhold med datteren hennes bare for å ha sex med henne. Sara spør en sykepleier hvor Taylor befinner seg, og hun får vite at han er død. En sørgende Kate prøver å begå selvmord med en overdose smertestillende, men Anna stopper henne.

Kate ber om å få dra på stranden en siste gang, og faren Brian får tillatelse fra Dr. Chance til å ta henne med på utflukt. Brian tar med Kate og Anna til stranden, men Sara er livredd for at Kate kan ta skade av turen og hun krever at Kate skal returneres til sykehuset umiddelbart. Brian nekter og han kjører sin vei med barna. Brian truer Sara med skilsmisse dersom hun ikke bli med dem. Sara kommer senere til stranden, og de nyter en siste familietur sammen. Saken til Anna havner i retten. I vitneboksen under høringen, avslører Anna og Kates eldre bror Jesse, at Anna faktisk opptrer etter Kates instrukser. Kate ønsker ikke å leve lenger, men moren Sara vil ikke lytte til henne, så Kate får søsteren til å nekte å donere en nyre.

Det kommer også frem at Anna, på grunn av hennes motvilje mot å se Kate dø, hadde lyst til å donere en nyre til henne, og hun ble først ganske opprørt over Kates avgjørelse. Sara blir rasende og hun prøver å argumentere mot dette, men sønnen Jesse og ektemannen får henne til å innser at Kate faktisk hadde prøvd å fortelle henne dette i lengre tid, men at hun ikke hadde innsett det. Før rettssaken er ferdig, dør Kate på sykehuset med moren ved sin side. Like etter Kates død, kommer advokat Campbell med rettens avgjørelse: Anna vant saken. Familien går videre med livene sine, men hvert år på Kates bursdag reiser de til Montana, som var Kates favoritt-sted.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]