Muskelknute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Godartet muskelknute på livmoren.

Muskelknute (myom) på livmoren er en godartet svulst som blir dannet når muskelceller starter med å utvide seg og vokser til en svulst inne i den ellers friske muskelen.

Muskelknutene vokser meget langsomt. De kan ha samme størrelse som små meloner innen de starter med å gi symptomer. Uten behandling kan de fortsette å vokse til de når en vekt på om lag tyve kilo.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Myomen kan føre til kraftige menstruasjonsblødninger. Noen ganger kan de gi smerter. Hvis de er store, kan de gi tyngdefornemmelse og følelse av nedtrykk.

Store muskelknuter medfører at livmoren eser ut og presser på blæren, sånn at en kjenner et konstant tissebehov.

Forekomst[rediger | rediger kilde]

Det er hyppigst forekomst av muskelknuter hos kvinner som ikke har født barn eller som har født etter at de har fylt tredve år. En forklaring kan være at kvinner som tilhører disse kategoriene har et høyere østrogennivå i blodet enn kvinner som gir fødsel innen de har fylt tredve år.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Muskelknuter blir kun behandlet dersom de gir symptomer, eller dersom legen tror at de vil forårsake problemer ved et eventuelt svangerskap.

Noen pasienter kan behandles med hormonkur. Hvis muskelknutene er svært store, eller hvis man har plagsomme symptomer, kan en operasjon komme på tale. Som regel blir det da snakk om å fjerne hele livmoren. I enkelte tilfelle kan det være aktuelt bare å fjerne muskelknuten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]