Mullaittivu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mullaittivu
Sri Lanka Mullaitivu Mullaiyalvalai Kaaddu vinaayagar kovil.JPG
LandSri Lanka Sri Lanka
TidssoneUTC+05:30
Befolkning37 339 (2009)

Mullaittivu
9°17′00″N 80°48′00″Ø

Mullaittivu er en by, med havnested, på nordøstkysten av Sri Lanka som lå på en halvøy mellom havet og Nanthikandal-lagunen. Byen hadde utviklet seg fra en fiskerlandsby til et transittsted for den sjøgående trafikken mellom nord og sør i løpet av det tjuende århundret, og deretter ble den distrikthovedstaden i Mullaittivu-distriktet, med institusjoner for distriktsadministrasjonen.

De to slagene om byen[rediger | rediger kilde]

Under den etniske konflikten mellom singaleserne og tamilerne var den viktige havnebyen åsted for flere blodige sammenstøt mellom regjeringssoldatene og de tamilske opprørerne. I juli 1996 lanserte tamiltigrene et stort angrep på det militære leirkomplekset, som omfattet også den mindre byen, med tilsammen 4 000 tamiltigre under ledelse av Velupillai Prabhakaran. Det første slaget om Mullaittivu sluttet med at hele garnisonen på 1 407 soldater ble utryddet i en stor massakre. Den srilankiske hæren som hadde forsøkt å komme til unnsetning for garnisonen, måtte evakuerte området og dermed tok LTTE over militærbasen og byen.

Mullaittivu ble den viktigste basen for overføring av forsyninger og frakt som ammunisjon og våpen fra havet for tamiltigrene, som dermed hadde erobret et viktig havnested med de nødvendige fasiliteter for tyngre frakt. Sjøtigrene gjorde havnestedet med militærbasen til deres viktigste og største installasjon for sjømilitære formål under krigen. Nanthikandal-lagunen fungerte som et godt egnet øvelsesområde for sjøtigrene som deretter hadde en vesentlig del av deres infrastruktur, inkludert båtverft, innenfor rekkevidde. Strategisk sett er byen viktig fordi A-35-vegen går i nord fram til Paranthan, med A-9-vegen mellom Kandy i sør og Jaffna-halvøya i nord og A-34-vegen i sør til Oddusuddan og Mankulam.

Det var først i desember 2008 de srilankiske regjeringsstyrkene var kommet innenfor rekkevidde av byen, og etter en måned sluttet det andre slaget om Mullaittivu med seier for soldatene. Den 25. januar 2009, etter over tolv år, var regjeringssoldatene tilbake i byen og på militærbasen.