Mr. Brooks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mr. Brooks
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 1. juni 2007
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde120 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiBruce A. Evans
ProdusentJim Wilson
ManusforfatterBruce A. Evans
MusikkRamin Djawadi
Foran kamera
MedvirkendeKevin Costner
Demi Moore
Dane Cook
William Hurt
Reiko Aylesworth
Annen informasjon
Budsjett$20 million
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Mr. Brooks er en amerikansk thriller fra 2007, regissert av Bruce A. Evans. Filmen ble sluppet på amerikanske kinoer 1. juni 2007, og kom på DVD og Blu-ray 23. oktober 2007. Hovedrollene spilles av Kevin Costner, Demi Moore, Dane Cook og William Hurt. Filmen følger en forretningsmann og seriemorder (Kevin Costner) som blir presset til å ta på seg en protesjé (Dane Cook) og begå et drap.

Handling[rediger | rediger kilde]

Earl Brooks (Kevin Costner) er en velstående og vellykket forretningsmann som blir kåret av handelskammeret i Portland, Oregon til «Man of the Year». Men Brooks lever et hemmelig liv som seriemorder, kjent som «Thumbprint Killer». Brooks har de siste to årene gått på NA- og AA-møter for å klare å undertrykke sin egen trang til å drepe. Han har ikke begått noen drap på to år, men nå blir blodtørstigheten hans stadig mer påtrengende. Dette vises i filmen gjennom at Brooks' har et imaginært alter ego ved navn «Marshall» (spilt av William Hurt), som representerer Brooks' mørke side og som blir stadig mer insisterende og pågående. Til slutt gir Brooks etter og dreper et ungt par i en leilighet, og avsetter ofrenes blodige fingeravtrykk på en lampeskjerm på åstedet. Dette er en del av Brooks' vanlige modus operandi, som han fortsetter å følge ved å rydde opp på åstedet og brenne klærne han brukte under drapene. Først etterpå oppdager han at gardinene i leiligheten var fratrukket under drapet, og at vinduene vendte ut mot en annen bygård.

Brooks' datter Jane (Danielle Panabaker) kommer uventet hjem, etter å ha droppet ut av college i Palo Alto, California. Hun oppsøker Brooks på kontoret og ber om jobb i selskapet hans. Samme dag dukker «Mister Smith» (Dane Cook) opp på Brooks' kontor og truer med å gå til politiet med fotografier av hans seneste drap, med mindre Brooks tar Smith med på sitt neste drap. Motstrebende går Brooks med på dette. Brooks' kone Emma (Marg Helgenberger) avslører at Jane sluttet på college fordi hun er gravid. Brooks-familien får deretter besøk av politi fra Palo Alto som vil snakke med Jane om et øksedrap som skjedde i nærheten av skolen hennes. Marshall og Brooks innser at det var Jane som begikk drapet, og de vurderer å la henne havne i fengsel for å «redde henne» fra å bli som dem. Til slutt velger Brooks å fly til Palo Alto med en falsk identitet, og begå et lignende mord slik at det ser ut som om den samme drapsmannen har drept igjen. Datteren Jane blir frifunnet fordi hun var hjemme hos foreldrene da det andre drapet fant sted.

Nå ønsker Brooks å slutte å begå drap, men han vet at han ikke klarer å stoppe seg selv. For å unngå bli tatt av politiet og bringe skam over familien, planlegger han å skrive et brev der det står at han er dødssyk, for så å forsvinne sporløst. I virkeligheten har han tenkt å begå selvmord og dekke over sin egen død. Brooks undersøker bakgrunnen til politietterforskeren som er på jakt etter «Thumbprint Killer», Tracy Atwood (Demi Moore), og oppdager at hun er midt i en opprivende skilsmisse fra sin utro ektemann Jesse Vialo (Jason Lewis). Brooks bestemmer seg for å drepe Vialo og hans advokat og elskerinne, Sheila (Reiko Aylesworth) sammen med Mr. Smith. På åstedet for drapet på Vialo og advokaten tisser Smith i buksene i et anfall av panikk, og etterlater da DNA som politiet kan finne senere. Mens de kjører vekk fra åstedet, trekker Smith en pistol mot Brooks, akkurat som Brooks og Marshall hadde forutsett.

Mr. Brooks forklarer sin plan til Smith, som går med på å drepe ham. Brooks tar Smith med til en kirkegård hvor de finner en åpen grav. Planen er at Smith skal skyte Brooks slik at han faller ned i graven, og Smith skal dekke ham med nok jord til at liket ikke vil være synlig. Neste dag vil graven bli tildekket fordi det skal nedsettes en kiste i den under en begravelse, og Brooks' lik vil derfor aldri bli funnet. Smith prøver å skyte Brooks, men Brooks avslører at han tidligere hadde brutt seg inn Smiths leilighet og bøyd tennstiften på pistolen hans, i tilfelle han skulle ombestemme seg. Brooks innser at han ønsker å leve for å se barnebarnet sitt, og han dreper Smith og skjuler liket av ham i den åpne graven.

På bakgrunn av DNA-beviset fra Smiths urin er det Smith som blir identifisert som «Thumbprint Killer», og Brooks går tilbake til sitt vanlige liv. Brooks ringer etterforsker Atwood med en mobiltelefon han har stjålet, og han spør henne hvorfor hun begynte i politiet. Hun svarer at hennes velstående far ønsket seg en gutt, og hun vil lykkes for å bevise at hun er bra nok. Atwood sporer samtalen før Brooks legger på, og hun innser at Thumbprint Killer fremdeles er på frifot. Den natten har Brooks et mareritt hvor han drømmer at Jane dreper ham, noe som tyder på at han frykter Jane vil bli som ham.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]