Anonyme Narkomane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anonyme Narkomane
Stiftet5. oktober 1953[1][2][3]
LandUSA
FormålTolvstegsprogram
Grunnlegger(e)Jimmy Kinnon
Nettstedna.org (en)

Anonyme Narkomane, stundom omtalt som «NA», en engelsk forkortelse for «Narcotics Anonymous», er et verdensomspennende fellesskap av menn og kvinner som hjelper hverandre med å friskne til fra sitt rusmisbruk. Anonyme Narkomane har sitt utspring i Anonyme alkoholikere, og de første møtene ble holdt i Los Angeles-området i USA i 1953.[4] Fellesskapet har siden spredd seg over hele verden, og det finnes nå grupper over store deler av Norge.

De tolv trinn[rediger | rediger kilde]

Sentralt i virksomheten er et program som kalles De tolv trinn.[5] Eksempelvis er første trinn Vi innrømmet at vi var maktesløse overfor vår avhengighet, og at våre liv var blitt umulige å mestre.

Disse «trinnene» er ment å praktiseres som en måte å leve livet på, og består i å innrømme at man har et problem, søke hjelp, foreta en selvransakelse og gjøre opp for seg der man ser at man har påført andre skade. En blir også anbefalt dele sin historie og erfaring med andre rusmiddelavhengige slik at de også skal kunne få håp om å komme seg ut av sitt rusmisbruk.

Møter og medlemskap[rediger | rediger kilde]

Anonyme Narkomane i Nicaragua

I Anonyme Narkomane er gruppemøtene viktige. Møtene ledes av medlemmene selv og den enkelte deltar etter tur ved å dele egne personlige opplevelser. I de største byene kan man finne et møte hver dag mens det på mindre steder gjerne er et møte i uka. De fleste møter avsluttes med en "sinnsrobønn".[6] En har også innarbeidet en fadderskapsordning som kalles «sponsor», det vil si at nyere medlemmer kan be en mer erfaren i gruppen om råd og veiledning, også utenom gruppemøtene.

Den eneste betingelsen for medlemskap er et ønske om å slutte å bruke rusmidler. Målet er totalavhold, men en kan delta på møter selv om en ikke er rusfri. En er også velkommen tilbake på ethvert tidspunkt etter et eventuelt tilbakefall. Terskelen for deltagelse er altså lav. Dersom en er påvirket av rusmidler blir en bedt om å lytte og ikke dele i ruset tilstand. En blir regnet som fullt medlem likevel, medlemskap knyttes til ønsket om å bli rusfri.

I tillegg til vanlige møter som kun er for de som selv har et rusproblem, har NA også jevnlig åpne møter, ofte en gang i måneden. Her kan helsepersonell, pårørende og andre interesserte delta og bli kjent med gruppene.

Forskning[rediger | rediger kilde]

Det finnes et par norske forskningsartikler om 12-trinnsgruppene. Kristensen et al. (2005) fant at deltagelse i NA (og AA) øker ruspasienter's mulighet til å klare å holde seg rusfri over tid, og mener at deltagelse i slike selvhjelpsgrupper er et viktig supplement til offentlig behandling.[7] En oversiktsartikkel i Psykologtidsskriftet (2008) gir et oppdatert bilde av forskningen om 12-trinnsgruppene og konkluderer med at helsepersonell bør være bevisst på å motivere sine pasienter med et rusproblem å delta i dem.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.instagram.com, besøkt 15. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ agenciabrasil.ebc.com.br, besøkt 15. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.na.org.mz, besøkt 15. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ NA Fakta Arkivert 22. oktober 2008 hos Wayback Machine.
  5. ^ Hvordan det virker
  6. ^ NA Møter Arkivert 23. oktober 2008 hos Wayback Machine.
  7. ^ Kristensen Ø. & Vederhus JK. (2005). Selvhjelpsgrupper i rusbehandling. Tidsskr Nor Laegeforen, 125(20):2798-801 PMID 16244684
  8. ^ Vederhus JK, Kristensen Ø, Tveit H. & Clausen T. Tolvtrinnsbaserte selvhjelpsgrupper: En ressurs i rehabiliteringen av rusmiddelavhengige. Tidsskrift for Norsk Psykologforening, 2008, 10, 1268-1275 [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]