Morula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Celledeling: 1 – morula, 2blastula.
Morula, 8-cellers stadium

Morula eller morbærstadiet er et tidlig stadium i fosterutviklingen. Morulastadiet følger den innledende cellekløyvingen av zygoten, og etterfølges av blastulastadiet. Navnet morula kommer av latin: morusmorbær.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Morulaen dannes ved celledeling av zygoten. Hos de fleste dyregrupper vil den første delingen følge den framtidige midtaksen i dyret, slik at det dannes en «høyrecelle» og en «venstrecelle». Neste celledeling går på tvers av denne slik at det dannes to «forranseceller» og to «bakceller». Neste deling går på tvers av denne igjen og deler fosteret i en overdel og en underdel. Avhengiv av plommemengden i egget vil denne delingen ikke gå gjennom sentrum av dyret, men litt over, slik at de plommerike nederste cellene er noe større enn de øverste. Hos egg med stor plomme vil ikke celledelingen nå gjennom plommemassen, og morulaen vil i stedet danne en liten skive på toppen av plommen.

Hos de alle fleste dyregrupper vil moulaen forsette å dele seg til cellene i midten ikke lenger har kontakt med hverandre. Dette skjer vanligvis når cellene når 7. deling (128 celler), og morulaen vil gå over til å være en hul ball av celler, en blastula.

Morula hos pattedyr[rediger | rediger kilde]

Hos menneske og andre pattedyr med morkake vil morulaen bevege seg til livmoren 3-4 dager etter befruktningen. Etter å ha nådd 16-cellersstadiet vil cellene begynne å differensiere seg. De indre cellene danner en kompakt masse som er det egentlige fosteret, og de ytre cellene vil bli flate og danne en tynn hinne som skaper et hulrom rundt cellemassen. Rundt 4 dager etter befrukningen vil dette hulrommet være komplett og morulaen vil ha blitt til blastocyst.

Den tynne hinnen rundt fosteret ugjør zona pellucida (chorin), som vil være viktig for dannelsen av morkaken.

Se også[rediger | rediger kilde]