Diskusjon:Mormons bok

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Må ha mer stoff om bl.a. bakgrunn og forfatterskap[rediger kilde]

Denne artikkelen er på langt nær så god som vår amerikanske versjon, å slette denne versjonen og i stedet oversette en skandinavisk artikkel kan vurderes om vi ikke vil rydde opp. Denne artikkelen bør utfylles mer om bokens bakgrunn, forfatterskapet, bokens opphav, bokens utbredelse og litt Joseph Smith, bare for å nevne noe. I dag er artikkelen kun en oversatt tolkning av hva bokens innhold, og lite om kilder m.m. og hvor denne tolkningen kommer fra. Her trengs det flere ulike objektive kilder rundt innholdet.

Men bokens innhold er kun en brøkdel av hva som trengs å nevnes om denne boken

- Bokens opphav må nevnes mye mer. Er dette en oversettelse Joseph Smith gjorde fra tidlige egyptiske skrifter, slik han først hevdet. I førsteutgaven står han oppført som "Author and Proprietor", men dette ble endret i andreutgaven. Dette er en god kilde fra mormonerne selv, som også tolker ulike versjoner (tidligere og nåværende offisielle tolkninger, som ) av bokens opphav -[1] Men merk vi kan ikke kun bruke mormonerne som kilde om mormonerne, vi trenger også utenforstående artikler. Om Joseph Smith er å regne som forfatteren, så er trolig han den amerikanske forfatteren som er mest utgitt (ikke nødvendigvis også "mest solgt") i verden i oversatte versjoner. Men om Smith kun er oversetter av Mormons Bok (slik han selv hevder i 1930 utgaven av boken ) så er det ironisk nok en annen amerikansk profet som av mange er regnet som den mest oversatte amerikanske forfatteren, nemlig adventistenes Ellen G White. å må vi også merke oss at Mormons bok deles ut gratis i stort omfang gratis av kirken og dens misjonærer, og følgelig blir det mange eksemplarer som formelt ikke er solgte eksemplarer. Så boken er mye lest i verden, men ikke nødvendigvis solgt. Her trenger vi også en del stoff og kilder

- Bokens betydning i dag på ulike felt bør også nevnes. Tidligere og nåværende versjoner. Betydning for dette kirkesamfunnet

Det bør nevnes litt om Joseph Smith, og kanskje litt om hva slags egyptiske skrifter som er brukt, og om dette er skrifter som kan dokumenteres eller forefinnes. Gjerne noen linjer om Smith senere bøker som bygger opp om, utfyller og tolker denne boken.

Det trengs også informasjon og kilder på at J. Smith kan ha fått boken av engelen Mormoni.

Her er det mange versjoner om opphavsmann av boken, og de ulike versjonene (Smith selv har skrevet dette selv, han har oversatt fra antikke egyptiske kilder ting som delvis har skjedd i Mellom-Amerika, eller har han fått dette på en eller annen måte fra engelen Mormoni) er bare en av mange ting som bør nevnes. De ulike versjonene bør nevnes, med kilder og seriøsitet. Her kan https://bookofmormoncentral.org/ være en av flere hovedkilder.

Som jeg innledningsvis sa. Denne artikkelen må bygges helt om, eller slettes og i stedet oversettes fra annet land. Den svenske versjonen mangler for mye kilder, og den danske er bra utover at den er meget lang og det virker som den er litt for mye skrevet av kirkesamfunnet selv og da svekkes objektiviteten og det blir faktisk også mulig å falle i fellen at dette blir en vekkelsesartikkel da de fagkyndige som betviler boken ikke blir hørt nok.



Brrr (diskusjon) 5. des. 2022 kl. 11:56 (CET)[svar]