Morgensol barnehjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Morgensol barnehjem var et kommunalt barnehjemLaksevåg i Bergen, opprettet i 1914. Etter at Laksevåg kommune ble sammensluttet med Bergen kommune, overtok Bergen kommune driften av barnehjemmet. I 1981 ble driften overført til Hordaland fylkeskommune, og i 1988 skiftet institusjonen navn til Kringsjå barnehjem. I dag har institusjonen navnet Fosterhjemstjenester i Bergen, avdeling Kringsjå ressurssenter, med adresse Øvre Holen 33.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 2. oktober 1914 behandlet Laksevåg Sognestyre et tilbud fra kjøpmannen Jacob Joh. Larsen «…om å skjenke en del av sin eiendom Kringsjå til kommunen til et barnhjem.» I henvendelsen het det at hjemmet skulle være «…for foreldreløse barn eller barn fra hjem som er således beskaffen at de ikke har det godt…». Sitatet er hentet fra en oppsummering om barnehjemmets historie, funnet i arkiv etter Laksevåg formannsskap. Av statuttene for barnehjemmet går det fram at «Maalet er at give slike barn en god og kristelig opdragelse.» Videre står det i en skyldsetningsforretning av 25. november 1914 at «parcellen som er bebygd skal hede Laxevaag barnehjem «Morgensol».» Der stod et hus til barnehjemmets disposisjon på eiendommen. Hjemmet ble satt i drift i august 1915 med 12 barn.

Ifølge statuttene skulle det vanligvis ikke betales for opphold i barnehjemmet. Man ville likevel ta imot enkelte barn mot et årlig bidrag fastsatt av bestyrelsen. De fleste barna var foreldreløse barn fra to år og oppover. Meningen var at de skulle oppholde seg i barnehjemmet til konfirmasjonsalder, da bestyrelsen ville søke passende arbeid for barna.

Barnehjemmet ble påbygget i 1926, og i 1933. Ved påbyggingen i 1933 fikk hjemmet plass til 23 barn. Bygningen ble sterkt skadet under Bombingen av Laksevåg i 1944, og måtte midlertidig fraflyttes. Men barna flyttet tilbake samme år. På femti-tallet sank behovet for barnehjemsplasser, og mellom 1954 og 1960 hadde gjennomsnittlig 12 barn opphold ved institusjonen. De fleste barna var fra Laksevåg kommune, men barnehjemmet tok imot barn også fra andre kommuner.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Hordaland fylkesarkiv oppbevarer det meste av arkivet etter barnehjemmet Morgensol. Bergen byarkiv oppbevarer fragmenter av arkivet etter barnehjemmet. Her finnes forhandlingsprotokoller fra 1914-1964, en inventarfortegnelse og noe regnskap. Vedtak om plassering av barn kan finnes i arkivene etter barnevernsnemnder og sosialkontorer. En del av disse er overført til Bergen Byarkiv. I de kommunale arkivene vil det også kunne finnes opplysninger om drift, tilsyn og bygningsforhold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]