Hopp til innhold

Dynastisk ekteskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et dynastisk ekteskap er et ekteskap som er inngått i overensstemmelse med huslover, dvs. særskilte regler som gjelder i en bestemt slekt, særlig kongelige og høyadelige slekter. Et typisk vilkår for å inngå et dynastisk ekteskap, altså et ekteskap fullt anerkjent av slekten, vil være at slektens hovedmann (overhode) har gitt tillatelse til det.

I mange monarkier gjelder det fortsatt særlige regler for ekteskap inngått av medlemmer av kongefamilien, i noen tilfeller også for et stort antall etterkommere av kongefamilien. I f.eks. Storbritannia har alle etterkommere etter Sophia av Hannover arverett til tronen, men for å beholde denne arveretten må de ha monarkens tillatelse til å inngå ekteskap. Huslover kan også finnes i familier som ikke er regjerende kongehus, både tidligere kongehus og mange adelige (særlig høyadelige) familier i Europa holder seg med huslover. I tidligere tider kunne disse lovene ha en offisiell status, men i de fleste tilfeller er de i dag private lover som medlemmene av familiene det gjelder følger av ren tradisjon.

Hvis ekteskapet ikke ble regnet som likebyrdig var det før vanlig å inngå morganatisk ekteskap, en type ekteskap som anerkjennes som ekteskap, men som ikke gir (normalt) hustruen eller barna de rettigheter som ville fulgt av et dynastisk ekteskap med tanke på f.eks. offisiell posisjon, titler eller arv.

Autoritetsdata