Monti (Roma)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 41°54′06″N 12°28′35″Ø

Rome - Muni 1 - Monti.PNG
Via dei Fori Imperiali, som avgrenser bydelen mot sørvest.

Monti er en bydel (rione) i Roma. Ordet er flertallsforma av «fjell» på italiensk. Navnet kommer fra de høydene som tidligere utgjorde bydelen – Esquilinhøyden, Viminalhøyden, Celiohøyden og deler av Quirinalhøyden. I dag er Esquilino, Castro Pretorio og Celio skilt ut som egne bydeler, men Monti har beholdt sitt gamle navn.

I antikkens Roma var Monti en tett befolka del av byen; her lå de såkalte suburra – berykta fattigkvarterer og bordeller. Men også Forum Romanum tilhørte Monti. Etter Romerrikets fall forfalt de gamle akveduktene, og det ble vanskelig å skaffe drikkevann til de høyereliggende delene av byen. Folk flytta ned på elvesletta der de kunne hente vann fra Tiberen, og Monti ble i løpet av middelalderen omgjort til jordbruksland med vingårder og hagebruk. Befolkninga (monticiani) utvikla en sterk lokal identitet med en egen dialekt.

Etter Italias samling – og særlig under det fascistiske styret fra 1924 – gjennomgikk Monti en total forandring. Mye av den gamle bebyggelsen ble sanert for å gi plass til brede, rette gater, og Forum Romanum ble i økende grad gravd ut.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]