Mokele mbembe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mokèlé-mbèmbé, som betyr «den som stanser elevenes drift» på Lingala-språket i Kongo, er et myteomspunnet, vannlevende vesen som forekommer i folketroen hos mennesker som lever i Kongobassenget. Skapningen blir tidvis omtalt som et levende dyr, tidvis som en ånd, og kan minne om Loch Ness-monsteret i vestlig kultur. Enkelte kryptozoologer hevder vesenet er en sauropod (langhalset dinosaur).

Observasjoner og ekspedisjoner[rediger | rediger kilde]

Mokèlé-mbèmbé er et fabeldyr fra Afrika. Enkelte kryptozoologer hevder at det kan være en «siste dinosaur», men ingen vitenskapelige ekspedisjoner har hittil påvist dyret.
Mokele mbembe sies å holde seg skjult ved Lac Télé tre mil øst for Epéna i den tropiske jungelen nord i Republikken Kongo i Afrika.

Fortellinger om og observasjoner av Mokèlé-mbèmbé har versert de siste to hundre åra. Dyret sies å leve som planteeter på dypt vann og langs bredden av innsjøen Lac Télé tre mil øst for Epéna i den tropiske jungelen nord i Republikken Kongo. Den første nedskrevne omtalen skal være fra 1776, nedtegnet av en fransk misjonær. Det har blitt sendt ut flere ekspedisjoner for å finne bevis for at dyret virkelig eksisterer, men all leting har mislyktes. Forsøkene og mysteriet har blitt omtalt i en rekke bøker og fjernsynsdokumentarer. I 1932 oppdaget den amerikanske kryptozoologen Ivan T. Sanderson at det var flodhester i området og så det han tolket som et kjempestort dyr. For eksempel utgav briten Redmond O'Hanlon i 1996 den selvbiografiske romanen Congo Journey om sin egen jakt på Mokèlé-mbèmbé sammen med en venn. Likevel har ingen ennå fotografert dyret eller kommet med konkrete bevis for at det finnes. Noen hevder Mokèlé-mbèmbé har kropp som en elefant, men lang hals og lite hode, andre beskriver det som et neshorn, atter andre som et ukjent krypdyr på opptil ti meter.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Forestillingene om Mokèlé-mbèmbé har inspirert og blitt nevnt i flere historier i moderne populærkultur, for eksempel i den amerikanske eventyrfilmen Jurassic Park III fra 2001. Disney-filmen Baby: Secret of the Lost Legend fra 1985 bygger også på rapportering om denne kryptiden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]