Mogens Gyldenstjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mogens Gyldenstjerne
COA-family-sv-Gyllenstierna.png
Født1485Rediger på Wikidata
Død1569Rediger på Wikidata
Far Henrik Knudsen GyldenstierneRediger på Wikidata
Søsken Knud Henriksen GyldenstierneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Malmöhus

Mogens Henrikssen Gyldenstjerne til Restrup og Iversnæs (født 14811495[a]), død 9. oktober 1569 i København) var en dansk adelsmann og riksråd.

Han er i Norge er mest kjent for å være høvedsmannAkershus festning 1527–33 og ledet forsvaret av Norge da den avsatte danske kongen Christian II prøvde å innta borgen og beleiret denne i 1531–32. Natt til 21. januar 1532 ble abbed Hans Andersen, som støttet Christian i håp om å redde klostrene fra en kommende reformasjon, fengslet på Akershus, og klosteret ble tømt. En dansk unnsetningsekspedisjon under Skram og Gieseler brente klosteret i starten av april. Munkene som hadde flyktet, sluttet seg til Hans etter at han var frigitt etter kongens avreise i juli. Hans var da blitt prest I Hallvardskirken. Klosterets leilendingsbønder ble leilendinger under lensherren på Akershus slott.

Senere satt Gyldenstjerne som lensherreMalmøhus og i årene 1558–1566 var han stattholder i København.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ De fleste kilder[hvilke?] oppgir 1481 som fødeår, men dette medfører at moren ville vært urimelig ung. Som hennes tredje sønn kan kan være født så sent som 1495.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]