Modulhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vanlig eksempel på moderne modulhus fra USA

Modulhus (engelsk: Mobile homes) er prefabrikkerte boenheter som kan fraktes til plasseringsstedet ved hjelp av en lastebil/trekkvogn. Husenes størrelse kan variere i lengde. Hver modul har dog normalt en begrenset bredde. Flere moduler kan dog settes ved siden av hverandre.

En stor «Trailer park» i Forida. Alle husene på feltet er en-moduls boliger, noe som er typisk for slike parker

Husene kan benyttes som både permanente boliger og som midlertidige flyttbare boenheter. De kan også være innredet som næringslokaler.

I USA er det egne områder som er helt «utbygget» med modulhus. Disse områdene kalles ofte «trailerparks» på folkemunne. Bildet til høyre viser en stor trailer park i Florida. Slike anlegg kan ofte være et sosialt boligtilbud til ubemidlede (da ofte omtalt negativt som «trailer trash»), eller det kan være foreløpige boliger for akutt hjelp til foreløpig bolig etter flom, orkaner eller andre naturkatastrofer.

Norge[rediger | rediger kilde]

Til tross for at slike modulhus har vært alminnelige i USA i over 50 år, er konseptet stadig fremmed her til lands. Utbygging av et slikt felt i Norge i 2011 førte til avisoppslag om «Fremtidens hus»[1],[død lenke] etter at avisene i en mannsalder har oversatt det amerikanske begrepet mobile homes med «campingvogner».

Referanser[rediger | rediger kilde]