Hopp til innhold

Mjåvatnet (Vefsn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mjåvatnet
LandNorge
FylkeNordland
KommuneVefsn
Areal 2,66 km²[1]
Høyde 39 moh.[1]
Nedbørfelt 219,52 km²[2]
VassdragFusta
TilløpStraumanelva
UtløpStraumen
Posisjon
Kart
Mjåvatnet
65°56′42″N 13°25′51″Ø

Mjåvatnet er en innsjø i Vefsn kommune i Nordland. Europavei 6 passerer gjennom Mjåvassbygda på vestsiden av vatnet. På østsiden av Mjåvatnet ligger Mjåvassfjellet.

Mjåvatnet ligger i Fustavassdraget mellom Ømmervatnet og Fustvatnet. De øvrige innsjøene i vassdraget er Lille Luktvatn og Luktvatn. Innsjøen er lang og smal, og navnet kommer av at innsjøen er mjå, eller smal. I nordenden munner elvestykket Straumanelva ut i Mjåvatnet. Den kommer fra Ømmervatnet. I sørenden ligger utløpselva Straumen, som munner ut i Fustvatnet.

Det er ingen andre større elver som renner ut i Mjåvatnet, men det er en del bekker. Den største av dem er Sannerbekken, som renner fra Sanderbekkhola og nedover Mjåvassfjellet mot Mjåvatnet. Dette er et kjent landemerke i området.

Fiskeslagene i Mjåvatnet er de samme som i Fustvatnet; ørret, røye og trepigget stingsild.

De fleste bofaste i Mjåvatnet jobber stort sett i Mosjøen, men det er også landbruk i området. Helgeland Folkehøgskole ligger også ved Mjåvatnet.

Mjåvatnet er oftest i lokalmedia grunnet bilulykker, og da helst trailervelter, på den svingete Europavei 6 som går gjennom bygda.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 3. august 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 3. august 2015