Minnemedaljen for Kong Frederik VIIIs 100-årsdag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Minnemedaljen for Kong Frederik VIIIs 100-årsdag var en dansk kongelig medalje innstiftet til minne om hundreåret for kong Frederik VIIIss fødsel. Denne ble feiret ved en minnegudstjeneste i Roskilde domkirke i 3. juni 1943. Minnemedaljen ble innstiftet av kong Christian X ved kongelig reskript av 29. april 1943.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen var utformet i sølv og besto av en rundt medaljong som bar Frederik VIIIs portrett og innskriften «Fridericus VIII Rex Daniæ». På baksiden fantes Frederik VIIIs valgspråk «Dominus mihi adjutor» i en eikekrans. Medaljen var opphengt i et bånd ved en kongekrone. Medaljebåndet rødt med hvitt kors, , en variant av Dannebrogskorset, og var utstyrt med en båndspenne med innskriften «1843 – 3 Juni – 1943».

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble tildelt i forbindelse med minnegudstjenesten i Roskilde domkirke, der de som hadde vært i Frederik VIIIs tjeneste var til stede. Til sammen 79 personer i kongens tjeneste ble dekorert med Minnemedaljen for Kong Frederik VIIIs 100-årsdag. Den ble også tildelt medlemmer av det danske kongehus, det norske og svenske kongehus, og huset Schaumburg-Lippe, til sammen 23 personer.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Haakon VII, kronprins Olav V og kronprinsesse Märtha ble tildelt Minnemedaljen for Kong Frederik VIIIs 100-årsdag. På grunn av kongehusets eksil under den andre verdenskrig, ble medaljene først utdelt 25. september 1945.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lars Stevnsborg: Kongeriget Danmarks ordener, medaljer og hederstegn. Kongeriget Islands ordener og medaljer, Syddansk Universitetsforlag, 2005, s. 431–433.