Ming-dynastiets graver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et av gravanleggene, bakenfor en seremoniell kinesisk port.
Sjeleveien frem mot gravene.

Mingdynastiets graver (kinesisk: 明朝十三陵; pinyin: Míng cháo shí sān líng; ordrett Mingdynastiets tretten graver) ligger rundt 50 kilometer rett nord for Beijing på et sted utpekt av den tredje av Ming-keiserne, Yongle-keiseren (1402 – 1424), som flyttet landets hovedstad fra Nanjing nordover til Beijing. Dette er gravene til tretten keisere fra Ming-dynastiet. Anlegget ligger i sørhellingen under Taishou-fjellet (som opprinnelig het Huangtu-fjellet).

Etter at han hadde foretatt oppbyggingen av sitt keiserpalass inne i Beijing (og som på folkemunne ble hetende Den forbudte by) i 1420, utvalgte Yongle-keiseren sitt gravsted og bygde sitt eget mausoleum.

Det skulle fra og med ham begraves tretten mingkeisere i dette feltet. Gravene til de første to mingkeiserne er imidlertid nær Nanjing (som var deres hovedstad). Heller ikke Jingtai-keiseren ble gravlagt her, ettersom keiserlig begravelse ble nektet av Tianshun-keiseren. I stedet ligger Jingtai-keiseren i et mausoleum vest for Beijing. Chongzhen-keiseren, som hengte seg i april 1644, var den siste som ble begravet her. Hans gravanlegg, kalt Si Ling av Qing-keiseren, er mye mindre enn forgjengernes.

Under Ming-dynastiet var området avsperret for vanlige borgere. Da Li Zichengs opprørshær rykket frem mot Beijing i 1644, var de først innom her og plyndret og brente før de inntok hovedstaden og styrtet Mingdynastiet.

Anlegget er en av de viktigste turistattraksjoner i Beijing, i bydistriktet Changping.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ann Paludan: The Ming Tombs, Hong Kong: Oxford University Press, 1991.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]