Minarkisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Minarkisme (også kjent som minimal statisme) er en frihetlig kapitalistisk politisk filosofi. Den er forskjellig definert av kilder.[1] I strengeste forstand sier den at stater bør eksistere (i motsetning til anarki), at deres eneste legitime funksjon er å beskytte individer mot aggresjon, tyveri, kontraktbrudd, og bedrageri, og at de eneste legitime statlige institusjoner er militærvesen, politi og domstoler. I videste forstand inkluderer den også brannvesen, fengsler, utøvende og lovgivende forsamlinger som legitime statlige funksjoner. En slik tilstand er vanligvis kalt en nattvekterstat.

Minarkister hevder at staten ikke har myndighet til å bruke sitt voldsmonopol for å forstyrre frivillige transaksjoner mellom mennesker, og mener at det er statens ansvar å påse at kontrakter mellom privatpersoner og eiendom er beskyttet, gjennom et system av domstoler og politi. Minarkister mener generelt en laissez-faire tilnærming til økonomien vil føre til økonomisk velstand.

Fremtredende minarkistiske teoretikere[rediger | rediger kilde]

Frederic Bastiat, Murray Rothbard, Ayn Rand, Benjamin Constant, Herbert Spencer, Leonard Read, Ludwig von Mises, John Hospers, Robert Nozick (ga uttrykk for et minarkistisk syn i boken Anarchy, State and Utopia (1974), men gikk senere bort fra dette) og George Reisman.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hva er libertarianisme?». Civita. Besøkt 6. juni 2019.