Min kule fetter Vinny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Min kule fetter Vinny
orig. My Cousin Vinny
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] rettssakfilm
NasjonalitetUSA
Utgivelsesår1992
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
Regissør(er)Jonathan Lynn[1][2][3][4]
ManusDale Launer[4]
Produsent(er)Dale Launer, Paul Schiff
MusikkRandy Edelman
SjeffotografPeter Deming
KlippStephen E. Rivkin
Foran kamera
MedvirkendeJoe Pesci,[2] Ralph Macchio,[2] Marisa Tomei,[3] Mitchell Whitfield,[2] Fred Gwynne,[3] Bruce McGill,[5] Austin Pendleton,[5] Maury Chaykin,[5] James Rebhorn,[5] Lane Smith,[3] Chris Ellis,[5] Raynor Scheine[5]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
Filmselskap20th Century Studios
DistributørInterCom (Ungarn), Netflix
Premiere(r)1992, 13. mars 1992,[1] 28. mai 1992 (Tyskland)[6]
Utmerkelser Oscar for beste kvinnelige birolle (1993)Rediger på Wikidata
Eksterne lenker

Min kule fetter Vinny (originaltittel: My Cousin Vinny) er en amerikansk komediefilm fra 1992 skrevet av Daule Launer og regissert av Jonathan Lynn. Medvirkende er Joe Pesci, Ralph Macchio, Marisa Tomei, Mitchell Whitfield, Lane Smith, Bruce McGill, og Fred Gwynne, i sin siste film.

Filmen handler om to ungdommer fra New York som reiser gjennom Alabama, men blir arrestert og kommer i en rettssak for et drap de ikke begikk og de komiske forsøk fra en fetter, Vincent Gambini, en advokat som nettopp har passert eksamen, gjør for å forsvare dem.

Handling[rediger | rediger kilde]

Billy Gambini og Stan Rothenstein, collegestudenter fra New York, kjører gjennom Alabama i sin 1964 Buick Skylark-kabriolet, handler i en matbutikk og stjeler ved en feil en boks tunfisk. Etter at de har dratt, blir den butikkansatte ranet og drept, og Billy og Stan blir arrestert for drapet. På grunn av indisier og tilståelsen for tyveriet, blir Billy siktet for drap, og Stan som medvirkende. Billy minner han på at det er en advokat i familien: hans fetter Vinny. Vincent LaGuardia Gambini reiser dit sammen med sin forlovede, Mona Lisa Vito. Han er villig til å ta saken selv om Vinny er en personskade-advokat fra Brooklyn, som nettopp har bestått eksamen, og ikke har erfaring fra rettssaker.

Vinny klarer å lure dommeren, Chamberlain Haller, til å tro at han har erfaring nok til å føre saken. Hans uvitenhet om vanlige rettssalsprosedyrer, kleskode og hans forferdelige oppførsel får dommeren til å holde ham i forakt. Dette gjør klientene svært bekymret. Vinny kryssforhører ingen av vitnene under høringen. Bortsett fra mangelen på mordvåpen ser det ut som distriktsadvokaten, Jim Trotter III, har en sterk sak som vil lede til domfellelse. Etter Vinnys dårlige oppførsel i høringen, sparker Stan ham og bruker en offentlig forsvarer, John Gibbons, og overtaler nesten Billy til å gjøre det samme.

Tross sine feiltrinn, viser Vinny at han kan veie opp for sin manglende erfaring med aggressive og observante spørsmål. Vinny diskrediterer fort forklaringen til de første tre vitnene, og Billy og Stans tro er tilbake.

På den tredje dagen i saken kommer Trotter med et uventet vitne, FBIs analytiker George Wilbur, som sier at mønsteret og den kjemiske analysen av dekkmerkene på åstedet er identiske til dekkene på Billys Buick. Med bare lunsjpausen til å forberede sitt kryssforhør og ute av stand til å komme opp med gode spørsmål, skjeller Vinny ut Lisa. Men Vinny oppdager at Lisa holder nøkkelen til saken: de flate og jevne dekkmerkene som avslører at Billys bil ikke kunne vært fluktbilen.

Vinny innkaller Lisa som ekspertvitne. Under Vinnys spørsmål, forklarer Lisa at bare en bil med selvstendig bakfjæring og positraction kunne ha lagd dekkmerkene, hva som utelukker Billy's 1964 Buick Skylark. Men en bilmodell med disse egenskapene er den lignende 1963 Pontiac Tempest. Vinny kaller tilbake George Wilbur, som bekreftwer dette. Vinny fastslår at to menn som ligner på Billy og Stan ble arrestert i Georgia for å kjøre en stjålet grønn Pontiac Tempest, og for å ha et våpen med samme kaliber som ble brukt til drapet. Trotter frafaller siktelsene. Dommeren gratulerer Vinny og, når de kjører sin vei, snakker han og Lisa om bryllupsplaner.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0104952/; besøksdato: 26. mai 2016.
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/moj-kuzyn-vinny; besøksdato: 26. mai 2016.
  3. ^ a b c d http://bbfc.co.uk/releases/my-cousin-vinny-film; besøksdato: 26. mai 2016.
  4. ^ a b http://www.cinemarx.ro/filme/My-Cousin-Vinny-Cu-varul-Vinny-nu-i-de-glumit-15117.html; besøksdato: 26. mai 2016.
  5. ^ a b c d e f http://www.imdb.com/title/tt0104952/fullcredits; besøksdato: 26. mai 2016.
  6. ^ http://www.imdb.com/title/tt0104952/releaseinfo; Internet Movie Database; besøksdato: 14. april 2017; verkets språk: engelsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]