Miling Svalastog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miling Svalastog
Født29. april 1919
Død8. juni 2004 (85 år)
Nasjonalitet Norge

Miling Svalastog (født 29. april 1919 i Trondheim, død 8. juni 2004)[1] var en norsk vevkunstner, bosatt i Vinje kommune.

Hun vokste opp i Trondheim, og tok sin utdannelse på tegnelinjen ved Industriskolen under Elsa Halling. Hun fullførte sin utdannelse og giftet seg i Rauland i 1942. Her etablerte hun etter hvert sin vevstue.

Svalastog spesialiserte seg på billedvev, og utfører i hovedsak arbeider på bestilling. For Norsk Hydro i Rjukan laget hun et teppe på 1,5 x 3,5 m som fremstiller elektrisitetens historie, i kommunestyresalen i Valle kommune i Setesdal henger et teppe som viser Valles utvikling fra den fattige til den rike kommune. På Rauland Høgfjellshotell henger teppet «Litt av vår fine flora» som viser 17 planter – med blomst, blad, rot og navn. Hotellet har også teppet «Morgenstund» i samme format, men som ikke er inkludert i katalogen. Svalastog er ellers representert mange steder i inn- og utland, i offentlige bygninger og institusjoner, og hennes produksjon er meget rikholdig. Svalastog reiste meget i utlandet og studert ulike kunstverker og hentet inspirasjon.

Svalastog var sterkt engasjert i etableringen og oppbyggingen av Dyre Vaa-samlingane, hvor hun arbeidet tett sammen med Thora Vaa. Hun var også formann i stiftelsen i 15 år fra 1981. Svalastog var en sentral person i Rauland Kunstforening hvor hun var formann i over 20 år. I denne sammenheng la hun også ned et stort arbeid ved gjennomføringen av den årvisse sommerutstillingen i Rauland.

Miling Svalastog fikk i 1990 Statsstipend for eldre fortjente kunstnere. Hun ble også tildelt Vinje kommunes kulturpris og kunstnerlønn, samt flere reisestipend.

Referanser[rediger | rediger kilde]