Miling Svalastog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Miling Svalastog (født 29. april 1919 i Trondheim, død 8. juni 2004)[1] var en norsk vevkunstner, bosatt i Vinje kommune.

Hun vokste opp i Trondheim, og tok sin utdannelse på tegnelinjen ved Industriskolen under Elsa Halling. Hun fullførte sin utdannelse og giftet seg i Rauland i 1942. Her etablerte hun etter hvert sin vevstue.

Svalastog spesialiserte seg på billedvev, og utfører i hovedsak arbeider på bestilling. For Norsk Hydro i Rjukan laget hun et teppe på 1,5 x 3,5 m som fremstiller elektrisitetens historie, i kommunestyresalen i Valle kommune i Setesdal henger et teppe som viser Valles utvikling fra den fattige til den rike kommune. På Rauland Høgfjellshotell henger teppet «Litt av vår fine flora» som viser 17 planter – med blomst, blad, rot og navn. Hotellet har også teppet «Morgenstund» i samme format, men som ikke er inkludert i katalogen. Svalastog er ellers representert mange steder i inn- og utland, i offentlige bygninger og institusjoner, og hennes produksjon er meget rikholdig. Svalastog reiste meget i utlandet og studert ulike kunstverker og hentet inspirasjon.

Svalastog var sterkt engasjert i etableringen og oppbyggingen av Dyre Vaa-samlingane, hvor hun arbeidet tett sammen med Thora Vaa. Hun var også formann i stiftelsen i 15 år fra 1981. Svalastog var en sentral person i Rauland Kunstforening hvor hun var formann i over 20 år. I denne sammenheng la hun også ned et stort arbeid ved gjennomføringen av den årvisse sommerutstillingen i Rauland.

Miling Svalastog fikk i 1990 Statsstipend for eldre fortjente kunstnere. Hun ble også tildelt Vinje kommunes kulturpris og kunstnerlønn, samt flere reisestipend.

Referanser[rediger | rediger kilde]