Mikhail Borodin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mikhail Borodin
Mikhail Borodin portrait.jpg
FødtMikhail Markovich Gruzenberg
9. juli 1884
Yanovichi
Død29. mai 1951 (66 år)
Sibir
Utdannet ved Valparaiso University
Beskjeftigelse Journalist, diplomat, politiker
Parti Kuomintang, Det russiske sosialdemokratiske arbeiderparti, Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen

Mikhail Markovitsj Borodin (Михаи́л Ма́ркович Бороди́н) (født 9. juli 1884 i Janovitsj i det som i dag er Hviterussland, men da Russland, død 29. mai 1951 et sted i Sibir) var aliasnavnet til Mikhail Gruzenberg. Han var en agent for Komintern.

Borodin gikk inn i Bolsjevikpartiet i Russland i 1903. I 1907 ble han arrestert, og i 1908 valgte han å dra til USA. Mens han var der gikk han på Valparaiso University. I 1918, etter oktoberrevolusjonen, vendte han tilbake til fedrelandet og fikk arbeid i utenriksdepartementet. Fra 1919 til 1922 virket han i Mexico, USA og Storbritannia som agent for Komintern.

Mellom 1923 og 1927 var Borodin representant for Komintern og Sovjetunionen til Kuomintangs regjering i Kanton i Kina. Han var en ledende rådgiver til dr. Sun Yat Sen på den tiden. På hans forslag åpnet Kuomintang seg for leninistisk tankegods, kommunister fikk lov til å melde seg inn i partiet, og Militærakademiet i Whampoa ble opprettet.

Etter Sun Yat Sens død i 1925 fortsatte han som rådgiver for Kuomintangregjeringen til 1927, da Chiang Kai-shek utrenset kommunistene og så forsøkte å få Borodin arrestert. Borodin vendte tilbake til Sovjetunionen i 1928 og var i en kort tid redaktør for den engelskspråklige Moscow News.

I 1949 ble han anklaget for å være fiende av Sovjetunionen og sendt til en gulag i Sibir, der han døde to år etter.