Midas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Midas gjør av vanvare sin datter om til gull (Walter Crane, 1893)

Midas sagnkonge av Frygia som var berømt for sin rikdom. Han fanget skogsdemonen Silenos for å få ta del i hans visdom. Han fikk da vite at det beste for mennesket var å ikke bli født, og det nest beste å dø så snart som mulig.

I en annen fortelling var kong Midas dommer i en musikk-konkurranse mellom Pan og Apollon. Midas kårer Pan som vinner og Apollon tålte ikke å tape, så han forvandler Midas ører til eselører. Mest kjent er kanskje historien der Dionysos som takk for en tjeneste tilbyr Midas å ønske seg hva han vil. Midas ønsker seg da at alt han rører ved skal bli til gull. Han får sitt ønske oppfylt og Midas er til å begynne med lykkelig over gaven han har fått. Alt han rører blir til gull, f.eks. en stor stein, men han oppdager etter hvert at det også fører til problemer. Da han vil anrette en festmiddag for å feire sin nye kraft, merker han at maten og drikken forvandles til gull i hans munn. Ulykkelig ber han Dionysos om å bli fri fra sitt ønske. Dionysos forteller så Midas, hvordan han kan kvitte seg med sin gave, nemlig ved å vaske seg i floden Paktolos. Midas gjør dette, og gjennom vannet forlater kraften ham og forvandler sandet på flodbunden til gull. Siden den dagen er floden kjent for sitt gullsand på bunnen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Anneke Thiel: Midas. Mythos und Verwandlung. Winter, Heidelberg 2000, ISBN 3-8253-1043-4 (zugleich Dissertation, Universität Münster 1998).