Micromalthidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Micromalthidae
Micromalthidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Micromalthidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Underorden: Archostemata
Antall arter: 1
Habitat:
Utbredelse: Nord-Amerika
Delgrupper:

Micromalthidae er en gruppe av primitive biller som bare omfatter én kjent art, Micromalthus debilis. Denne lille billen finnes i Nord-Amerika og utmerker seg ved en for biller unik livssyklus, ved at de kan forplante seg på larvestadiet (pedogenese). Den tilhører den artsfattige gruppen Archostemata, som var mye mer tallrik i tidligere tidsperioder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Micromalthus debilis er en liten, mørkt grønnlig metallisk, glatt og snau bille. Billen er lite sklerotisert, det vil si kroppen er forholdsvis myk. Hodet er stort, bredere enn brystskjoldet, med små, runde, utstående fasettøyne. Antennene er ganske korte, kortere enn hodets bredde, om omtrent sylindriske. Dekkvingene er myke og når ikke til bakkroppsspissen.

Unik livssyklus[rediger | rediger kilde]

Micromalthus debilis er den eneste billen som er kjent å kunne utvikle seg ved pedogenese, det vil si å formere seg på larvestadiet. De voksne hunnene legger egg som klekkes til en såkalt triungulin-larve. Disse er knøttsmå, aktivt krypende og tar ikke næring til seg. Om triungulin-larven finner et passende levested, forvandler den seg til en treg larve som spiser. Herfra kan det gå to veier: enten utvikler larven seg på konvensjonelt vis gjennom flere larvestadier til en puppe og et voksent insekt, eller så vokser den til en kjempelarve som utvikler egg inne i kroppen. Disse klekkes og de nyklekte larvene spiser opp moren sin (kjempelarven) innenfra. Disse kan deretter utvikle seg til nye kjempelarver, eller til pupper. Denne typen livvsyklus er temmelig uvanlig, men den er kjent fra visse arter av knott og særlig gallmygg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bilde av Micromalthus debilis på Tree of Life: [1] Tegning: [2]