Micreubrianax

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Micreubrianax
Nomenklatur
Micreubrianax
Pic, 1922
Hører til
Mudderbiller (Dryopoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 4
Habitat: larvene i rennende vann, de voksne ved vannet
Utbredelse: Asia
Inndelt i

Micreubrianax er en slekt av biller med larver som lever i rennende vann. Det er larvene som er best kjent i denne gruppen – de er flate og hele oversiden er dekket at brede ryggplater som danner et skjold. Sett ovenfra kan de minne om mynter, og de er kjent som "water pennies" på engelsk. De voksne billene, som kan minne om hårbiller (Scirtidae), er skjøre og kortlivede.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små (1,4-2,4 millimeter), ovale, blanke, mørke biller med lange, kamformede antenner hos hannene, sagtakkede hos hunnene. De kan ha en svak bronseglans. Antennene er lengre enn kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på steiner i raskt rennende elver og bekker. Den flate formen og glatte overflaten gjør at de unngår å bli tatt av strømmen når de kryper rundt og beiter på alger som vokser på steinene. De voksne billene er nokså kortlivede, og finnes gjerne i vegetasjonen nær bekkene der larvene lever. De flyr bra og kan komme til lys om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er kjent fra India i vest til Vietnam i øst.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ming-Luen Jeng, Manfred A. Jäch og Ping-Shih Yang (2006) Revision of the Psephenoidinae Genus Micreubrianax (Coleoptera: Psephenidae). Zoological Studies 45(1): 67-74.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]