Michael James Dempsey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael James Dempsey
Født12. feb. 1912Rediger på Wikidata
Providence
Død19. mars 1996Rediger på Wikidata (84 år)
Denver
BeskjeftigelseKatolsk prest (1942–), katolsk biskop (1967–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1967–1984) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDePaul University
NasjonalitetUSA
GravlagtColorado

Michael James Dempsey, O.P. (opprinnelig James Edward Dempsey; født 22. februar 1912 i Providence i Rhode Island i USA; død 19. mars 1996 i Denver) var katolsk biskop av Sokoto i Nigeria.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

James Edward Dempsey studerte i sin hjemby, og trådte i 1935 inn i dominikanerordenen og tok ordensnavnet Michael. Fra 1936 studerte han ved et dominikanerkollegium i River Forest og avla profess den 16. august 1939.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet 11. juni 1942 av hjelpebiskop Bernard James Sheil i Chicago. Fra 1943 til 1950 var Dempsey engelsk- og religionslærer ved Fenwick High School i Oak Park. I 1951 ble han av sin orden sendt som misjonær til Nigeria, og fikk mangslungne oppgaver der.

Biskop av Sokoto[rediger | rediger kilde]

Pave Paul VI utnevnte Dempsey den 13. juli 1967 til biskop av Sokoto. Han ble bisperviet den påfølgende 15. august av kardinal John Patrick Cody, erkebiskop av Chicago. medkonsekratorer var John Kwao Amuzu Aggey, erkebiskop av Lagos, og Aloysius John Wycislo, hjelpebiskop i Chicago.

Bispedømmet Sokoto var i krise på grunn av antikristne og anti-igbo-stømninger; de fleste kristne hadde fortall området. Først etter borgerkrigen i 1970 vendte de tilbake i større antall til bispedømmet. Trass i sitt embede klarte Dempsey å føre et beskjedent og enkelt liv som dominikaner. Som karismatisk predikant lyktes det ham å også tiltrekke ikkekatolikker fra hausaetnisiteten til sine gudstjenester. Han hadde gode relasjoner til muslimer og til andre kristne trossamfunn.

Biskop Dempsey ble rammet av flere mindre slag mot slutten av sin tid som biskop. Han var da også den siste ikkenigerianske biskop i landet, og han måtte gjennom politikontroller hver gang han krysset ut av Sokoto State og inn i Katsina State, som også var del av hans bispedømme.

Den 3. desember 1984 innvilget pave Johannes Paul II hans helserelaterte avskjedssøknad. Michael James Dempsey vendte høsten 1985 tilbake til USA og levde etter et kort opphold på sitt studiested River Forest i et dominikanerpriorat i Denver, der han engasjerte seg i syke- og alderssjelesorg.

Biskop Dempsey døde 84 år gammel i 1996. Han ble begravet på Mount Olivet Cemetery i Denver.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org dempseym, lest 17. september 2022