Hopp til innhold

Miño

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Miño / Minho
LandSpania, Portugal
Lengde308 km
Nedbørfelt22 500 km²
Middelvannføring340 /s
StartSerra de Meira, Lugo
  – Høyde750 moh.
MunningAtlanterhavet nær Caminha
SideelverSil
Miño / Minho
Kart over Minho
Kart
Miño
43°12′41″N 7°16′52″V

Miño (spansk, på portugisisk: Minho) er den lengste elven i Galicia i Spania med en lengde på 308 km.

Navnet kommer fra det latinske Minius. Miño gir vann til vingårder og jordbruksområder og utnyttes til produksjon av vannkraft. Den renner også langs deler av grensen mellom Spania og Portugal.

Kilden til Miño ligger omtrent 50 km nord for Lugo i Galicia. Elven renner like sør for murene til denne gamle romerbyen og renner sørover gjennom kløfter før dalen blir bredere nord for Ourense. Elven er gjort om til reservoar fra Portomarín til Frieira. I elven finner vi følgende reservoar: Belesar med 654 hm³, Peares med 182 hm³, Velle med 17 hm³, Castrelo med 60 hm³ og Frieira med 44 hm³. I elva ligger også San Esteban-demningen i sideelva Sil.

Tyve kilometer nord for Ourense, ved Os Peares, mottar Miño vann fra den største sideelven sin, Sil. Den renner gjennom Ourense og så sørvestover til den når den portugisiske grensen nær Melgaço. Det er en stor demning ved Frieira nær byen Ribadavia, som er kjent for vinen Ribeiro.

Den portugisiske delen av Miño deler landet i to i omtrent 80 km. Dalen er et frodig jordbruksområde der det dyrkes korn, poteter, kål eller bare gress, avhengig av tiden på året. Overalt innimellom jordbruksområdene, elvene og hagene finnes vinranker, som benyttes til den lett musserende Vinho Verde. Den beste av disse, Alvarinho, produseres i området rundt Monção og Melgaço.

Etter å ha passert middellalderbyene Melgaço og Monção renner Miño med den spanske byen Tui og den portugisiske Valença do Minho på hver side. Begge byene har bevarte festningsverk og er nasjonalmonumenter. Miño munner ut i Atlanterhavet nær Caminha.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]