Messingoksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et kobberstikk fra 1500-tallet som viser oldtidstyrannen Falaris som tvinger messingkunstneren Perilles inn i messingoksen, et torturinstrument han har bygd selv.
Tresnitt av Hans Burgkmair d. e. (1473–1531) som framstiller Guds straff som et torturkammer der blant annet en messingokse er i bruk

Messingoksen, også kalt Kobberoksen og Falaris' okse, var et torturinstrument og en henrettelsesmetode fra antikken. Innretningen var laget av messing eller kobber og var formet som en hul oksefigur som den dødsdømte ble stengt inne i. Messingoksen ble så varmet opp over et bål slik at offeret inni ble brent i hjel. Kobberoksens hode skal ha vært utformet slik at røyken kom ut av neseborene og smerteskrikene fra offeret lød som hylene fra en rasende okse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Messingoksen har sin opprinnelse i fortellingene om den grusomme tyrannen Falaris som hersket i den greske byen Akragas (Agrigento) på Sicilia fra omkring 565 til 549 f. Kr. Falaris skal ha fått messingkunstneren Perillios fra Aten til å lage oksen, men da den var ferdig, ble kunstneren selv beordret til å teste innretningen. Han ble dratt ut av oksen før han døde. Etter at Falaris ble styrtet, ble han drept i messingoksen han hadde fått laget.

Det er også flere beretninger om at romerne brukte denne metoden for å drepe kristne martyrer, blant annet den kristne generalen Eustachius, som ifølge legenden ble stekt levende i en messingokse sammen med kona si og barna deres.

Den romerke satirikeren Lukian av Samosata fra 100-tallet er den eldste kjente som har gitt en detaljert beskrivelse av bruken av messingoksen.

I middelalderen begynte man imidlertid å tvile på de gamle fortellingene og mente forestillingene i stedet kunne ha bakgrunn i historier om offerkulten rundt den kanaaneiske guden Molok som fønikerne hadde innført på Sicilia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]