Hopp til innhold

Kyreniafjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kyreniafjellene
Pentadactylos (Beşparmaklar)

Kyrenia er en lang og smal fjellkjede som går omtrent 150 km langs nordkysten av Kypros. Fjellene består hovedsakelig av kalkstein med noe marmor. Det høyeste fjellet er Kyparissovouno med en høyde på 1 024 m. Den vestlige delen av fjellkjeden kalles Pentadaktylosfjellene. Det tyrkiske navnet på disse fjellene er Beşparmak (fem fingre, som er den samme betydningen som på gresk)

Historie[rediger | rediger kilde]

Fjellene er en rekke av sedimentære formasjoner fra perm til midten av miocen da de afrikanske og eurasiske kontinentalplatene kolliderte. Selv om fjellene bare er halvparten så høye som Troodosfjellene er Kyrenia svært kupert og stiger brått fra Mesaoriasletten, noe som gir dem et spektatkulært utseende.

Siden fjellene ligger nær sjøen har de lenge vært et yndet sted for vakttårn og borger, som vernet nordkysten av Kypros. Disse borgene oppstod som regel på 900- til 1400-tallet, hovedsakelig laget av Østromerriket og familien Lusignan. Borgene St. Hilarion, Buffavento og Kantara ligger på fjelltopper i fjellkjeden og var strategisk viktige gjennom middelalderen.