Mengistu Haile Mariam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mengistu Haile Mariam
Mengistu Haile Mariam 3.jpg
Født21. mai 1937[1]Rediger på Wikidata (83 år)
Addis AbebaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker[2], militærRediger på Wikidata
Parti Etiopias arbeiderparti, Commission for Organizing the Party of the Working People of EthiopiaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Etiopia (–1991), ZimbabweRediger på Wikidata
Utmerkelser José Marti-ordenen, Den hvite løves orden, Oktoberrevolusjonsordenen, Ordenen Playa GirónRediger på Wikidata

Mengistu Haile Mariam (1986)

Mengistu Haile Mariam (መንግስቱ ኃይለ ማርያም, uttales [məngɨstu haylə marjam]) (født 1937) er en etiopisk militæroffiser og politiker. Han var den mest fremstående offiser i Derg, den marxistiske militærjuntaen som styrte Etiopia fra 1974 til 1987. Fra 1987 til 1991 var Mengistu Haile Mariam president i Den demokratiske folkerepublikken Etiopia.

Mengistu var opprinnelig en av de mindre viktige blant offiserene som grep makten og styrtet keiser Haile Selassie I. Etter statskuppet i 1974 ble han sendt fra Harar til hovedstaden Addis Abeba for å representere Tredje divisjon, men maktet i tiden fra juli til september 1974 å bli et av de mest innflytelsesrike medlemmene av Derg, gruppen av nye militære makthavere. Mengistu anses som en hovedmann bak den etiopiske røde terror i årene 1977 til 1978, da det ble satt i verk en undertrykkelseskampanje mot medlemmer av Etiopias revolusjonære folkeparti og opposisjonelle fra andre partier.

Etter et langvarig opprør mot hans styre måtte Mengistu oppgi makten og i 1991 flyktet han til Zimbabwe. Han har fortsatt tilhold der, til tross for at en etiopisk domstol in absentia har funnet ham skyldig i folkemord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6w82j58, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015